Her kjøper Tore seg et verft

Ny eier og ny sjef for Solstrand.

Øyvind Sævik og Tore Rekdal (th) signerer kontrakt om salg og kjøp av Solstrand  Foto: Olav Skejgstad

Nyheter

Rekdal Industrier AS med Tore Rekdal som eneeier har kjøpt Solstrand verft i Tomrefjord av Øyvind Sævik og andre aksjonærer. Stig Ove Aas blir daglig leder.

– Mitt mål er å utvikle bedriften videre. Det gjelder å se muligheter og gripe disse, sier Tore Rekdal, som driver en produksjonsbedrift for seismisk utstyr på andre siden av fjorden. Han vil ikke gå inn i den daglige driften av Solstrand Verft, men lover å være en aktiv eier. Den daglige ledelsen av verftet overlater han til Stig Ove Aas, som har 18 års fartstid fra Solstrand.

Tredje generasjon

Begge de to har fått skipsbygging inn med morsmelka. Tore Rekdal er tredje generasjon skipsbygger i Tomrefjord. Det samme er Stig Ove Aas. Det var bestefaren hans, Ragnar Aas, som etablerte verftet i 1957.

– Jeg fikk forespørsel om jeg var interessert i Solstrand, uten å bli direkte spurt om å kjøpe til å begynne med. Seinere utviklet det seg. Jeg var interessert, i dag er avtalen i boks, sier Tore Rekdal til Romsdals Budstikke.

For Øyvind Sævik er det nå slutt på åtte år med pendling fra Fosnavåg til Tomrefjord.

Sævik reddet Solstrand

 – Jeg har vært leder for verftet under tre forskjellige eiere. Det er ikke alle dager som har vært like kjekke, men jeg ville aldri vært disse åra på Solstrand foruten, sier Øyvind Sævik.

Han fikk ros både fra de ansatte og fra den nye eieren for det han har gjort for å sikre eksistensen til verftet, som har vært truet av nedleggelse. I 2010 var planene om nedlegging kommet langt, dokka skulle flyttes til Leirvik. Slik gikk det ikke, Øyvind Sævik grep inn.

– Det er Øyvinds fortjeneste at Solstrand eksisterer i dag, sier Stig Ove Aas.

 – Vi har hatt en veldig god dialog, og jeg setter stor pris på alt Øyvind har fortalt meg. Nå skal vi videreføre driften og utvikle verftet videre. Det er bra med arbeid i månedene framover, sier Tore Rekdal.

Utvikling

Han har hentet inn Ingvar Sporsem fra Aukra som styreleder. Han har solid erfaring fra maritim virksomhet, og har god tro på at Solstrand er levedyktig. De siste åra har verftet drevet med sørvisoppdrag og vedlikehold. Det har gått mye på ferjer og fiskebåter, men oppdrettsnæringa har også gitt oppdrag. Det siste kan det bli enda mer av, tror Ingvar Sporsem.

Stig Ove Aas sier han håper å kunne ta i bruk igjen hallene, som ikke har vært i bruk de siste åra.

Øyvind Sævik pakker sammen papirene sine på kontoret og tar farvel med dem som skal overta.

– Jeg har gode følelser for Solstrand og menneskene jeg har møtt her. Nå er min arbeidsdag her over, men kanskje jeg kommer tilbake som kunde om et par måneder, smiler Øyvind Sævik lurt.

Solstrand har i dag 12 fast ansatte og fra to til 70 leiearbeidere alt etter oppdragsmengde.

Hvor mye Tore Rekdal betalte for verftet, vil ikke partene opplyse, utover at begge partene sier at de skjønner hvor landet ligger. Kjøpet er sjølfinansiert av Tore Rekdal, uten opptak av lån. Øyvind Sævik sier han fikk igjen det han gikk inn med da han overtok verftet.