- En gedigen krokfot på Nordøyvegen

Avslaget kom som et sjokk på fylkespolitikerne.

Vil få omgjort avslaget:  Frank Sve fikk med seg samferdselsutvalget i å reise til Vegdirektoratet for å gå omgjort avslaget på godkjenningen av Nordøyvegen-tunnelene. Foto: Richard Nergaard 

Nyheter

Avslaget fra Vegdirektoratet på å bygge bratte tunneler med 10 prosent stigning på Nordøyvegen, kom som et sjokk på fylkespolitikerne.  E gedigen krokfot på prosjektet, sier Frank Sve (Frp) i samferdselsutvalget.

Samferdselsutvalget ble totalt overrumplet da meldinga fra Vegdirektoratet  og Statens vegvesen kom tirsdag om at Nordøyvegen ikke får sikkerhetsgodkjenning på tunnelene som har 10 prosent stigning.

Tar omkamp

Det er bred enighet blant fylkespolitikerne om å ta omkamp for å få Vegdirektoratet til å innvilge dispensasjon for Nordøyvegen.

- Får vi ikke dispensasjon fra sikkerhetsforskriftene for stigningsgraden på tunnelene på Nordøyvegen, kan vi glemme alle andre undersjøiske tunneler på fylkesvegene i Møre og Romsdal, sier Knut Støbakk (KrF).

Et forslag fra Frank Sve (Frp) får full støtte i samferdselsutvalget. Sve vil ha et møte med Vegdirektoratet med formålet å få dispensasjon fra sikkerhetsforskriften.

- Reis til Oslo

- Vi skal ikke begrave stridsøksa, men brette opp ermene og kjempe for å få godkjenning for tunnelene på Nordøyvegen. Ingen hadde drømt om at vi ikke ville fått godkjenning for sikkerhetsforskriftene. Nå må vi kjøre saka videre. Plannemnda for samferdselssaker bør sammen med fylkesordføreren og administrasjonen reise til Oslo og møte Vegdirektoratet, foreslo Sve i møtet onsdag formiddag.

Og samtlige politikere i utvalget støttet Sve.

Han argumenterte videre med at det må være mulig å få dispensasjon fra sikkerhetsforskriftene, selv om stigningsgraden på de undersjøiske tunnelene på Nordøyvegen blir 10 prosent.

- I mitt hode er det ikke farligere å kjøre tunneler med 10 prosent stigning over kort strekning, så flatt og deretter 10 prosent stigning igjen, enn det er å kjøre en lang tunnel med fem prosent stigning, sa Frank Sve.

- Ta på piggskoa

Lederen i samferdselsutvalget i fylket, Kristin Sørheim (Sp), understreket at Nordøyvegen er det høyest proriterte vegprosjektet fylkeskommunen har. Hun støttet forslaget fra Sve.

- Nå er det bare å reise heim og ta på seg piggskoene, sa Sørheim.

Charles Tøsse (H) stilte i utvalgsmøtet spørsmål til samferdselssjef Arild Fuglseth om avslaget fra Vegdirektoratet kom overraskende?

Fuglseth svarte:

- Avslaget kom veldig overraskende. Vi har nok vært inne på tanken om å finne avbøtende tiltak, men vi så ikke for oss at vi skulle få avslag på sikkerhetsgodkjenningen av tunnelene på Nordøyvegen, sa Arild Fuglseth.