Kritiserer gjenvalg – og egen styreleder

Fylkesordføreren i Sør-Trøndelag går nok en gang til frontalangrep på Helse Møre og Romsdal.

Til frontalangrep I Adresseavisen torsdag 25.02. går fylkesordføreren i Sør-Trøndelag til angrep både på valg av styreleder til St. Olavs Hospital HF og på gjenvalget av styret i Helse Møre og Romsdal. 

Sterkt kritisk Fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore O. Sandvik (Ap), er på krigsstien mot Helse Møre og Romsdal – igjen.  Foto: NTB scanpix

Nyheter

Denne uka ble det klart at hele styret i Helse Møre og Romsdal får fornyet tillit.

– De leverer underskudd på underskudd og får fortsette. Det er ganske spesielt, sier fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore O. Sandvik (Ap), til Adresseavisen torsdag.

– Et ramaskrik

I avisa kommer han med kraftig kritikk mot gjenvalget av styret i helseforetaket. Samtidig er han opprørt over at Anne Breiby fra Ålesund er blitt ny leder for styret til helseforetaket St. Olavs Hospital.

– Kan du se for deg at styrelederen i Helse Nord-Trøndelag var en trondhjemmer? Eller at en St. Olav-direktør ble utnevnt til styreleder i Helse Møre og Romsdal? spør han Adresseavisens journalist, og svarer selv:

– Det ville blitt et ramaskrik av de helt store. Men å utnevne en styreleder fra Ålesund ved St. Olav er tydelig uproblematisk, sier Sandvik.

Han mener det er feil å velge styreledere fra andre deler av landet.

– For et sykehusstyre vil det være svært viktig å ha nær kontakt med lokalsamfunnet de er en del av. Den kontakten finnes ikke nå, sier Sandvik til avisa, som i sin oppfølging minner ham på at flere av styremedlemmene er fra trondheimsområdet.

Ikke første gang

Fylkesordføreren i Sør-Trøndelag har flere ganger tidligere kommet med kritikk av hvordan helseforetakene blir styrt. For fire år siden gikk han hardt ut mot styresammensetningen i Helse Midt-Norge, og sa at Sør-Trøndelag burde få flere styreplasser – på bekostning av Møre og Romsdal.

Et drøyt år tidligere gikk han ut og sa at Møre og Romsdal hadde ranet St. Olavs Hospital og Sør-Trøndelag for penger. Han angrep da også Adresseavisen, som han mente spredde feilinformasjon om pengestrømmen i sjukehusvesenet i Midt-Norge – spesielt en av lederartiklene falt ham tungt for brystet:

«Det er nesten så man lurer på om det er markedsavdelingen i Adressa som har skrevet lederen i et håp om å vinne nye lesere i Romsdalen og på Sunnmøre», skrev han blant annet.


Advarer mot råkjør i sjukehussaka

Fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) i Sør-Trøndelag advarer mot det økonomiske råkjøret han mener de ivrigste tilhengerne av nytt Molde-sykehus driver.

Også i 2010 var Tore O. Sandvik på banen og advarte mot «pengestøvsuging» i Helse Midt-Norge til fordel for nytt sjukehus i Molde.

Økonomibekymringer

Økonomien i Helse Midt-Norge og fordelingen mellom de ulike helseforetakene der er også tema for ham denne gangen.

– St. Olav går godt og bygger opp overskudd som skal bli egenkapital for å bygge nytt sykehus i Møre og Romsdal. Samtidig går Helse Møre og Romsdal med dundrende underskudd år etter år. Det er klart jeg er bekymret for at St. Olav må ta stadig større løft og tøffere innsparinger for å sikre nytt sykehus i den delen av regionen som ikke klarer å drive med overskudd. Vi risikerer at det er St. Olav som må løse Helse Møre og Romsdals problemer, sier fylkesordføreren til Adresseavisen.