Fylkesmannen slår fast at Molde kommune gjorde en forsvarlig vurdering da de i 2014 tillot Solstrand Boliger AS å bygge en firemannsbolig på ei lita, fradelt tomt i Moldelivegen 37.

I vernet sone

Klager fra tre naboer ble i oktober 2015 oversendt Fylkesmannen i Sør-Trøndelag for andre gang. (Fylkesmannen i Møre og Romsdal erklærte seg inhabil, journ.anm.).

Naboene klaget på at huset var for høgt, stort og feilplassert på tomta, siden nabohus i samme rekke ligger i bakkant av sine tomter. De klaget også på at utearealene var for små, og uegnet til leik for barn.

I tillegg viser naboene til at områdets egenart er foreslått bevart mot fortetting i forslag til ny kommuneplan.

Tilpasningen til et fredet Svenskehus i Henrik Ibsens veg var også tema, etter at Fylkeskonservatoren kritiserte kommunen for ikke å bli involvert.

Byggestans

Første gang opphevet Fylkesmannen kommunens godkjenning på grunn av for svak saksbehandling og ba om byggestans før sommeren.

En grundigere redegjørelse gjorde imidlertid at politikerne sa ja på nytt i august i fjor. Da ble også høgden på huset kontrollert.

Så klaget naboene også den nye tillatelsen inn til Fylkesmannen.

Trangt

I sin siste vurdering viser Fylkesmannen til at kommunen har handlet innenfor gjeldende planer og brukt tilstrekkelig med skjønn.

Den høge utnyttingsgraden på 37 % BYA kunne imidlertid vært «noe bedre begrunnet».

Molde kommunes retningslinjer for flerfamiliehus krever minst 300 kvm per boenhet, altså 1.200 i dette tilfellet, mens Solstrands tomt bare er på 744 kvm, påpeker Fylkesmannen.

– Men det må være kommunens praksis som er viktigst, ikke retningslinja, skriver Fylkesmannen, og viser til at flere nabohus sørover i Svenskebyen har fått utnytte tomtene mye.

Ok uteareal

At området er foreslått vernet i ny kommuneplan, kan ikke vektlegges, fordi det kom for seint inn i forhold til saka.

Fylkesmannen gir klagerne rett i at uteområdet er mindre enn de beskrevne 320 kvm. Ifølge kommunen er det vanlig praksis å sette av 80 kvm per boenhet til uteareal, medregnet balkonger, men Fylkesmannen anslår det til rundt 240 kvm, med balkonger rundt 76 kvm per boenhet.

– Det er ikke grunnlag for å si at de er for små eller uegnet til formålet. Lova har ikke absolutte krav til størrelse på uteareal, skriver Fylkesmannen.

Ferdig

Nå er saka trolig ferdig i kommunen.

– Det har vært en vanskelig sak, som nok alle parter har lært mye av, sa leder for Plan- og utviklingsutvalget Roar Beck da Fylkesmannens avgjørelse ble lagt fram for politikerne tirsdag.

Leder for byggesaksavdelinga i Molde, Aleksander Aasen Knudsen, som har hatt klagesaka fra naboene på bordet sitt i et drøyt år, gleder seg over støtten fra Fylkesmannen:

– Vurderingen var grundig. Det er mange aspekt ved saka vi vil lære av, men vi setter også pris på at Fylkesmannen var enig med oss, sier Aasen Knudsen.

Ifølge byggesakslederen er saka nå ferdig i forvaltningen. Neste skritt må i så fall bli rettssak.