Ordfører Tove Henøen (Sp) og varaordfører Jan Arvid Dyrnes (Ap) reagerer sterkt på innstillingen om retningsvalg i kommunereformen som er lagt fram for politikerne i Fræna.

– Etter å ha mottatt rådmannens innstilling, må ordfører og varaordfører beklageligvis konstatere at hans konklusjoner er gjort på sviktende grunnlag når han innstiller på Romsdalshalvøya-alternativet, skriver de i meil til Romsdals Budstikke.

Bare teori

– Rådmannen har som premiss for sin konklusjon lagt til grunn den delen av Telemarksforsking sin rapport som omhandler de sju kommunene Molde, Nesset, Eide, Midsund. Aukra, Fræna og Gjemnes på Romsdalshalvøya.

– Det er bare en teoretisk mulighet for at samtlige sju kommuner vil slå seg sammen til én kommune. Det foreligger ikke faglige utredninger eller vurderinger der færre kommuner er med.

– Ingen ting er vurdert, sondert eller besluttet politisk på alternativ basert på at færre kommuner på Romsdalshalvøya slår seg sammen og der Molde er med. Hvilke kommuner skal det da gjøres intensjonsavtale med?, er spørsmålet de stiller.

Mot Eide

Kommunens forhandlingsutvalg på fire representanter er delt. Rådmannen deltok som fast medlem i utvalget.

– Ordfører, varaordfører og den øverste politiske ledelse prioriterte å forhandle fram en intensjonsavtale med Eide kommune, som er utredet som et reelt alternativ, påpeker Henøen og Dyrnes.

Beklagelig

– Det er også beklagelig at rådmannen i sin vurdering tar mer hensyn til det ansvaret vi visstnok har overfor nabokommunene enn det ansvaret vi har overfor egne innbyggere, er kraftsalven fra de to politiske topplederne.

– Politiske vedtak som treffes i denne saka er avgjørende for Fræna kommune for flere tiår. Rådmannen har sin fulle rett til å legge fram ei innstilling i saka, men ordfører og varaordfører er sterkt uroet over at det blir gjort ei innstilling på sviktende grunnlag, påpeker ordfører Henøen og varaordfører Dyrnes.

– Jeg vil gå så langt å som å si at det etter mitt syn er svært uklokt av rådmannen å innstille i ei sak som i hovedsak er politisk, der han i tillegg aktivt har deltatt i et forhandlingsutvalg. Det utvalget har sitt mandat og legitimitet fra kommunens høgeste organ kommunestyre, legger varaordføreren til.

Nøytral info

– Det kan vel kanskje stilles spørsmålstegn også om hvem som skal informere innbyggerne mest mulig nøytralt foran en vedtatt folkeavstemning i Fræna nå, legger han til.

– Nå skal ungdomsrådet i Fræna ut på sitt første skolebesøk med blant annet workshop om kommunereformen. De har gjort et grundig forarbeid for å få rede på hva som er viktig for ungdommen i Fræna. Jeg tenker dette er et uheldig signal til dem, at «kommunen» på en måte allerede har tatt stilling, sier Dyrnes.

Ingen kommentar

Romsdals Budstikke har lagt uttalelsene fram for rådmann Anders Skipenes, men han ønsker ikke å gi noen kommentar. Ut over at han som rådmann har gjort sin jobb med å utrede saka og legge sin innstilling fram til politisk behandling.