Det er dagens barn og unge som på sikt må leve med følgene av kommunekartet vi nå er i ferd med å snekre i vår region.

Men blir de involvert? Det er store forskjeller på hvor godt unge er blitt og blir informert om hva reformen handler om, og spurt om hva de mener.

Får ungdom info om kommunereformen? Unge i min kommune er blitt godt orientert og har fått si sin mening. Kommunereformen er ikke tema blant unge i min kommune. Jeg tror ikke ungdom er interessert i kommunereformen. Jeg syns ungdom må finne ut av kommunereformen sjøl. Du må velge et alternativ Din stemme blir nå behandlet... Får ungdom info om kommunereformen? Unge i min kommune er blitt godt orientert og har fått si sin mening. 18% Kommunereformen er ikke tema blant unge i min kommune. 32% Jeg tror ikke ungdom er interessert i kommunereformen. 26% Jeg syns ungdom må finne ut av kommunereformen sjøl. 24% Du har allerede stemt 210 stemmer

Romsdals Budstikke har vært i kontakt med lederne for ungdomsrådene i våre dekningskommuner, og fått svar fra de fleste. Flere kommuner later ikke til å ha noe opplegg for å involvere unge i det hele tatt.

Mens andre har gjort og gjør grundig arbeid.

Eide best i klassen?

Eide er kanskje «best i klassen» blant kommunene så langt. Dette forteller leder for ungdomsrådet, Charlotte Kristiansen, om involvering i deres kommune:

Ordfører med flere har vært på ungdomsskolen og informert om kommunereformen.

Deretter hadde ungdomsrådet gruppearbeid i alle klassene, med sju spørsmål der klassene hadde forberedt svar på forhånd. Svarene fra ungdommene presenterte ungdomsrådet på folkemøte.

– En kjempegod måte å få fram hva ungdom i Eide ønsket, sier rådsleder Charlotte Kristiansen.

Det planlegges også et opplegg på ungdomsskolen i mars.

Stormøter i Nesset og Gjemnes

I Nesset er det stormøte om kommunereforma for alle ungdomsskuleelevene i dag mandag formiddag.

Gjemnes har stormøte tirsdag formiddag på Batnfjord skole. Dit kommer prosessleder Roland Mauseth og ordfører Knut Sjømæling for å orientere.

Inn i undervisninga

Vestnes har en variant som kan bli bra hvis den gjøres godt. Leder i ungdomsrådet, Emma Birgitte Skjønberg Tomren, sier at det er innvilget et opplegg til undervisninga på ungdomsskolen, om kommunereforma.

– Ellers har vi i Vestnes ungdomsråd hatt kommunereformen på hvert eneste møte i det siste, sier Skjønberg Tomren.

Ikke infomøter for unge

I Rauma, Aukra og Sandøy er det så langt ikke lagt opp til info for unge generelt om reforma, ifølge lederne i deres tre ungdomsråd.

Men Ungdommens kommunestyre i Sandøy har invitert andre ungdomsråd til helg på Harøya om kommunereforma. Der skal bla a ordfører og rådmann orientere, sier leder May Britt Haugen i Ungdommens kommunestyre.