Tidens Krav har invitert til folkemøte om fylkestilhørighet. Etter flere meningsmålinger og en rekke leserinnlegg er det tydelig at mange, både i Kristiansund og ellers på Nordmøre, ønsker seg til Trøndelag.

Alene om synet?

Dette skal debatteres i Kristiansund fra klokka 18, og fylkesordfører Jon Aasen (Ap) skal sitte i panelet. Det gjør også kristiansundordfører Kjell Neergaard, Hitraordfører Ole Laurits Haugen, regionrådleder Ola Rognskog og Jan Erik Larsen i Kristiansund og Nordmøre Næringsforening.

– Blir du aleine om å mene at Nordmøre hører hjemme i Møre og Romsdal, Aasen?

– Ja, det kan hende, og det er jeg fullt innforstått med. Men jeg har ikke med meg plaster og sårsalve, for å si det sånn. Det kan jo også hende jeg blir veldig overrasket, sier han til Rbnett en halvtime før møtestart.

Møteleder blir Per Arne Westavik fra «Gamle Kripos», som også er medarrangør. Tore Dyrnes og Arild Myhre fra Tidens Krav skal være debattledere.

Lang prosess

Å skifte fra ett fylke til et annet er ikke bare enkelt, ifølge Jon Aasen. Det er en formell prosess, som blant annet inkluderer en folkeavstemming med minimum 50 prosent flertall, vedtak i kommunestyrer, fylkesting, behandling i Kommunal- og moderniseringsdepartementet og til slutt endelig vedtak i Stortinget.

– Opplever du at mange retter baker for smed når Møre og Romsdal fylkeskommune blir klandret for forhold som blir bestemt på annet nivå?

– Selvsagt føler jeg på det. Men noen må ha skylda, og da er alt og alle som har myndighetsutøvelse en del av problemet.

– Forstår du reaksjonene i deler av Nordmøre?

– Jeg ser veldig tydelig at Kristiansund har kjempet i motvind i mange år. Det har gått bra for dem lenge, men så har det på noen få punkt nå gått dårlig, samtidig som oljebransjen sliter. Og da kommer frustrasjonen – da kommer det slike reaksjoner.

– Frykter du at sårene mellom fogderiene ikke kan leges?

– Det jeg er mest redd for, er at det nå handler om å være slemme med hverandre er – at det blir som en konkurranse i hvem det er som tør å si de styggeste tingene til hverandre. Det vil være veldig lite byggende. De som forsøker å mane til en viss ro og forsiktighet får juling i sosiale medier, det gjelder også de nordmøringene som forsøker dette. Det blir ikke akkurat bejublet for å si det mildt.

Rbnett kommer med oppdatert sak fra folkemøtet i Kristiansund etter at møtet er over.