Da kommunestyret i desember behandlet budsjettet vedtok de samtidig å legge ned ordningen med legevakt mellom klokken 16-21 mandag til torsdag. Det hadde ikke alle folkevalgte fått med seg. Nå legges det opp til omkamp om endringen som rådmannen mente skulle gi en årlig innsparing på tre hundre tusen kroner. Det var en interpellasjon fra Mellvin Steinvoll som førte til stor debatt og mye misnøye i torsdagens kommunestyremøte.

Dårlig håndverk

Ap-representanten reagerer ikke bare på rådmannens økonomiske beregning. Steinsvoll mener også at spillereglene i arbeidslivet ikke ble fulgt da ordningen med lokal legevakt på kveldstid ble vedtatt nedlagt nå i januar.

- Jeg oppfattet det slik at legevakta skulle gjennomgås på lik linje med alle de andre kommunale tjenestene, slik vi har lagt opp til i det innsparingsarbeid som skal gjøres i 2016. Derfor ble jeg overrasket når jeg ble klar over at legevakta skulle nedlegges allerede nå i vinter. Nå ser det ut som om beløpet som rådmannen opplyste ikke stemmer. Kanskje halvparten er nærmere sannheten, sier Steinsvoll og fortsetter;

Arbeidslivets spilleregler

- Jeg reagerer også på at nedleggelsen ikke er  håndtert i samsvar med det regelverk som gjelder i arbeidslivet. Her har ikke arbeidstakerorganisasjonene vært tatt med på råd. Ingen tvil om at saken må tas opp på nytt. Jeg ønsker ikke å dele ut kritikk. Jeg bare konstaterer at gjeldende regelverk ikke har vært fulgt i denne saken. Det må vi sørge for å få rettet opp. En slik personalpolitikk kan vi ikke ha i fortsettelsen, sier en frustrert og oppgitt Mellvin Steinsvoll.

Ny behandling

Politikeren fra Eresfjord vil ikke forskuttere behandlingen når saken kommer opp på nytt i kommunestyret, men med utgangspunkt erfaringene fra den gang den interkommunale legevakta ble innført i 2011, spår Steinsvoll at det nok en gang ligger an til en følelsesladet debatt.

- Vi husker hvor betent saken var. Jeg tror ikke det blir noe likere nå. Jeg synes også vi skal gjøre ferdig arbeidet med kommunereformen og finne ut hvordan den nye kommunen skal se ut, før vi går løs på dette. Nå er jeg fornøyd med at vi får saken opp i sin fulle bredde, sier Steinsvoll.

Lite brukt?

Det er Svein Atle Roset (Krf) og medlemmene i helse- og omsorgsutvalget som skal prøve å løse floka før saken igjen kommer opp i kommunestyret.

- Nå skal vi gjennomgå saken, også sett i lys av den innstilling som Akuttutvalget overleverte til helseministeren den 4. desember. Hvis det er slik at det kommer nye krav i forhold til ulempene med lange avstander for pasientene, så må vi sjølsagt ta hensyn til det. Tidligere fikk vi informasjon om at ordningen med lokal legevakt på ettermiddags- og kveldstid ble lite brukt. Nå viser det seg at det kanskje ikke stemmer helt. Jeg tror at det både er gode muligheter og grunner til at vi skal kunne beholde dagens legevakt også i fortsettelsen, sier utvalgsleder Roset.