Rispet med tapetkniv, risikerer utvisning

Mannen skal ha sparket inn ei dør og angrepet med kniv. Nå risikerer han utvisning.

Tatt: Mannen som tidligere er utvist og ikke har gyldig arbeidstillatelse, blir her påtruffet på jobb i Molde av Politiets utlendingsenhet i juni 2015.   Foto: Sigrun L. Meisingset

Nyheter

En mann i slutten av 20-åra med utenlandsk bakgrunn som flere ganger skal ha jobbet ulovlig i Molde, tiltales nå for flere alvorlige forhold.

Natt til søndag 7. desember i 2014 skal han og flere andre ha sparket inn døra til en leilighet i sentrum. Der holdt han ifølge tiltalen en kniv mot halsen til en mann, og prøvde å knivstikke en annen.

– Ikke tilfeldig

Hvorvidt det var en konflikt med ofrene, vil ikke politiet ut med før rettssaka:

– Det var en foranledning, som jeg kan ikke gå inn på nå fordi det blir et tema i retten. Tiltalte har ikke har erkjent straffskyld på alle postene i tiltalen. Men det var ikke tilfeldige ofre, forteller politiadvokat Sandra Grøtta Krakeli til Romsdals Budstikke.

Mannen er også tiltalt for å ha skremt en mann ved å rispe opp jakka hans med en tapetkniv, ifølge politiet en bekjent av ham.

Skjellsord

Fire ganger i 2014 og 2015 er han tatt mellom Oslo og Molde uten gyldig førerkort.

Natt til søndag 5. oktober 2014 krasjet han i fylla inn i en port i Moldelivegen. I mars 2015 ble han tatt med 90 gram hasj.

To lørdagsnetter i mai og juli 2015 i sentrum skjelte han ut politi på jobb, som i lova er hindring av offentlig tjenestemann. En ble kalt «rasist», mens to andre som kontrollerte en bil ble kalt «jævla rasist» og «fuck the police».

Tatt av politiet

Den 24. juni i fjor aksjonerte et team fra Politiets utlendingsenhet (PU) og lokalt politi mot en rekke arbeidsplasser i Molde og omegn. Mannen ble da påtruffet i arbeid, det samme ble han tre dager etter.

Ifølge politiadvokat Grøtta Krakeli har utvisning av mannen vært et tema for politiet tidligere.

I oktober 2014 ble han i Romsdal tingrett dømt til fengsel i 120 dager for en liknende tiltale: vold og trusler, narkotika, tjuveri, kjøring uten førerkort, bæring av kniv, forulemping av politiet og ulovlig arbeid.

– En straffesak og en utvisningssak er to parallelle løp, men blir han dømt for den nye tiltalen, gir det grunnlag for å opprette en utvisningssak. Så blir det opp til UDI å vurdere om vilkårene for utvisning er oppfylt, sier hun.

Ikke utvist

Ifølge en dom fra Romsdal tingrett vedtok Utlendingsnemnda å utvise mannen fra Norge 11. april 2012. Han er forsøkt utvist, men siden han er statsløs har det ikke lyktes.

Politiet bekrefter at han formelt sett ikke har adresse i Molde lenger, men at de har grunn til å tro at han vil møte i Romsdal tingrett når saka starter 26. januar.