Kraftig brann - 20 evakuert

Over 20 måtte evakuere ved kraftig brann i terrenget på Valderøya.
Nyheter

Drøyt 20 personer ble evakuert på grunn av en kraftig brann i terrenget på Valderøya utenfor Ålesund på årets første natt.

– Brannen på Valderøya startet på sørsiden av øya og har beveget seg over toppen av øya, opplyser operasjonsleder Per Åge Ferstad i Møre og Romsdal politidistrikt til NTB.

– Den beveger seg mot bebyggelsen, så det er satt i gang evakuering, sier operasjonslederen. Det er beboere ved Skaret og Måsemyrane som blir evakuert. Litt etter klokken to opplyser politiet at 21 personer er evakuert så langt, og at kommunen har åpnet en skole for å gi de evakuerte tak over hodet. Både ordføreren og politiet er på stedet.

Klokken 03.20 sier Ferstad at brannen er under kontroll og at brannvesenet driver etterslukking. En time senere gjorde vinden at brannen blusset opp igjen. Politiet har bedt Sivilforsvaret om bistand og skal vurdere behovet for en eventuell ny evakuering.

De evakuerte har funnet seg alternativ overnatting. Ingen boliger er skadd i brannen.

Mange branner

Ferstad sier nødtelefonen har ringt i ett siden litt før midnatt, og at det har vært 24 små eller store branner i distriktet. Flere av brannene er knyttet til bruk av fyrverkeri.

– Det er tørt i gresset, og det blåser, sier operasjonslederen. Ferstad oppfordrer folk til å være svært forsiktige med fyrverkeri og åpen ild.

Det brenner også i bygningene til Sula rutelag i Mauseidvåg.

– Der var det åpne flammer og full fyr, men nå skal alt være slukket, forteller Ferstad. Han er det ting som tyder på at brannen kan ha startet i en container utenfor bygget, men understreker at dette ikke er bekreftet.

Også i Romsdal

Også i flere romsdalskommuner var det branner i terrenget natt til første nyttårsdag, opplyser Sigvart Sivertsen ved politiets operasjonssentral for Nordmøre og Romsdal til Rbnett.

Klokka 00.07: Melding om brann i terrenget i Nerbøvika i Aukra. Rask avklart at folk på stedet klarte å slukke på egen hånd.

Klokka 00.09: Melding om grasbrann på Mjelva i Åndalsnes. Brannvesent ble tiltalt, og meldte klokka 01.23 at brannen var slukket.

Klokka 00.21 fikk politiet medling om lyngbrann i Orvika på Oterøya i Midsund. Folk på stedet fikk kontroll med brannen på egen hånd.

Flere mindre branner i Kristiansund

Seint nyttårsaften var det også flere grasbranner og branntilløp på Nordmøre, opplyser politiets operasjonssentral i Kristiansund.

Først kom det melding om to gressbranner på Goma, mest sannsynlig fra en rakett. Brannvesenet fikk slukt.

Så ble det meldt om en mindre brann i terrenget ved Rensvik skole, politi og brann rykket ut - denne brannen ble slukket av folk på stedet.

Neste melding om branntilløp kom fra  Jøriberget på Rensvik. Folk på stedet tok kontroll, men politiet rykket ut for sjekk/kontroll.

Så begynte det å brenne i terrenget ved Råket på Nordlandet i Kristiansund, brann og politi rykket ut. Et område på 10-15 kvadratmeter ble avsvidd, opplyser politiet.