– Det er et enormt press på hvordan du ser ut og hvor godt du gjør det på skolen, sier Norunn Brøste Kjersem (17), leder i Molde ungdomsråd.

Mandag ble tallene fra den aller første Ungdata-undersøkelsen i Molde presentert på Rådhuset. Den viser i hovedsak gode tall for Molde-ungdommen (se undersak). Like lystig lesing er ikke tallene som går på sjølbilde

– Skal være best

Undersøkelsen viser at 41 prosent av ungdomsskolejentene og 47 prosent av vgs-jentene svarer «Jeg er ofte skuffet over meg selv». Tilsvarende tall for guttene er 18 prosent på ungdomsskolen og 20 prosent på vgs.

– Undersøkelsen viser at trivselen er høg blant Molde-elever. Derfor hadde jeg ikke forventet at så mange jenter er skuffa over seg sjøl, sier Norunn Brøste Kjersem (17), leder i Molde ungdomsråd.

– Hva skyldes tallene?

– Vi er preget av å være «Generasjon prestasjon». Vi skal være best, være på topp hele tida, alltid strebe etter gode karakterer, sier Kjersem.

– Kroppspress i trynet

Fride Monsen (17) i ungdomsrådet sier hun ikke er overrasket over tallene. I hovedsak handler det om at jenter ikke når opp til idealene på skole og utseende, mener hun.

– I sosiale medier og aviser får vi kroppspresset slengt i trynet hver dag, sier Monsen.

– Det er et enormt press på hvordan du ser ut og på hvor godt du gjør det på skolen, spesielt i jentegjenger. Hvis man føler at alle andre gjør det bra, blir det automatisk til at man legger et press på seg sjøl. Presset er størst på videregående, der vi jevnlig har avsluttende eksamener, sier Kjersem.

Snakker ikke om presset

Monsen sier at ungdommene ikke snakker noe særlig om press og forventninger med hverandre.

– Hvem legger presset på ungdommene?

– Vi legger presset på oss sjøl, så i stor grad er det opp til oss sjøl å gjøre noe med det også, sier Monsen.

Kjersem mener skolen må ta grep.

– Lærere bidrar til presset. Vi må få anerkjennelse, ikke hele tida få beskjed om å bli bedre. For å bedre situasjonen kreves et godt og trygt samarbeid mellom lærere, foreldre, trenere og elever, sier hun.

– Må ta grep

– Ungdata-undersøkelsen har fine tall for Molde. Men det viser seg at også Molde har mange, spesielt unge jenter, som sliter. Det er viktig at vi ikke bare slår oss på brystet og er fornøyd, men at vi tar tak i dette. Når går forventninger over til å være press?, sier Ingvil Grytli, folkehelsekoordinator i Molde.

Gutta fornøyd

92 prosent av guttene på vgs. og 94 prosent av ungdomsskoleguttene svarer at de liker seg sjøl som de er.

Tilsvarende tall for jentene på ungdomsskolen og videregående skole er 66 prosent. Tendensen ligger omtrent på landssnittet.