Det var VGs journalist Lars Joakim Skarvøy som 11. februar i år skriftlig begjærte innsyn fra Kristiansund kommune i daværende ordfører Per Kristian Øyens tekstmeldinger. Bakgrunnen for begjæringen om innsyn i SMS-ene var kampen om hvor det nye fellessjukehuset skulle plasseres.

SMS til Ap-toppene

VG ba om å få se tekstmeldingene fra Øyens mobiltelefon for perioden 23. august 2014 til 1. januar 2015 når det gjaldt kommunikasjon Øyen hadde hatt med Jan-Erik Larsen og de sentrale Ap-politikerne Jonas Gahr Støre og Knut Storberget.

Kristiansund kommune svarte VG i en e-post dagen etter, 12. februar 2015. Der skriver bysekretæren i Kristiansund kommune blant annet:

«Kristiansund kommune er i utgangspunktet av den oppfatning at sykehussaken er en forvaltningssak som ligger under Helse Møre og Romsdal, slik at det som finnes av saksdokumenter vil man få ved henvendelse til Helse Møre og Romsdal».

Ikke lagt skjul på kontakt

I e-posten til VG legger Kristiansund kommune til:

«Ordføreren ønsker å poengtere at det aldri har vært lagt skjul på at det har vært møter og dialog med politisk ledelse med formål å påvirke plasseringen av nytt sykehus i Møre og Romsdal».

VG var ikke tilfreds med svaret fra Kristiansund kommune, og klaget avslaget på innsyn i Per Kristian Øyens SMS-er inn for Fylkesmannen. 4. mars sendte Fylkesmannen brev til Kristiansund kommune og ba kommunen behandle klagen. Dersom kommunen fastholdt avgjørelsen om å avslå VGs innsynsbegjæring, skulle saka tilbake til Fylkesmannen.

Så har det vært stille helt til 28. september i høst. Da purret Fylkesmannen på Kristiansund kommune.

Ikke tilgang til SMS-ene

12. november svarte Kristiansund kommune til Fylkesmannen. I svaret står blant annet:

«Bare daværende ordfører, Per Kristian Øyen, vet innholdet i disse SMS-ene. [...] Forhenværende ordfører, Per Kristian Øyen, har vært sykemeldt helt fram til Kristiansund bystyre valgte ny ordfører i konstituerende bystyremøte 14.10.2015, og har derfor ikke vært tilgjengelig for beslutning i saken».

Klage avgjøres før nyttår

– Hvordan håndterer Fylkesmannen klagen fra VG om innsyn i SMSene til Øyen?

– Saka har tatt litt tid etter at den ble sendt til Kristiansund kommune for klagebehandling. Vi vil prioritere denne saka, og komme med en skriftlig vurdering og avgjørelse, trolig før nyttår, sier fagansvarlig jurist Ingrid Heggedal Larsen hos Fylkesmannen til Romsdals Budstikke.

Kristiansund kommune har opplyst at de ikke har tilgang til SMS-ene. Fylkesmannen har derfor ikke mulighet til å vurdere innholdet i dem.