- Hit, men ikke lenger

Molde ble delt i to i solidaritet med flyktninger.
Nyheter

Klokken 19 tirsdag kveld ble Molde øst og vest delt i to ved Moldeelva i Romsdalsgata. 

- Flyktningene møter så mange stengte grenser på vegen. Vi ville bare vise én symbolsk her i Molde, sier Reidar Andestad, avdelingsleder for KIA (Kristent Interkulturelt Arbeid) i Møre og Molde til Romsdals Budstikke.

Vegen ble stengt med metallplater og bannere. Statister fra elever ved folkehøgskolen i Molde som forsøkte å krysse den, ble bortvist til en omveg om brua ved politistasjonen. 

Ett minutts stillhet

Etterpå samlet flere hundre mennesker, deriblant bosatte syrere i Molde og nabokommunene, seg til et kulturarrangement med foredrag og musikk på hotell Alexandra.

Da de melankolske tonene til Pål Austnes og Kristian Johansen hadde lagt seg, reiste salen seg for ett minutts stillhet for krigsofre.

- Vi minnes de 130 drepte i Paris, de mange i Beirut og de 100-200 som fortsatt daglig blir drept i Syria, sa Andestad.

Som «krigens fotballkamp»

Talsmann for de syriske flyktningene, Omar Dalati, holdt et foredrag om utviklingen fra demokrati til krig i Syria, gjennom en arabisk tolk.

- Krigen er som en fotballbane, der alle som kommer inn får konkurrere. Folket har ingenting å gjøre med det som skjer i Syria. Stormaktene sier de kjemper mot islamsk ekstremisme, men de kjemper i praksis mot det syriske folk, for de betaler prisen, fortalte Dalati.

Utover kvelden holdt representanter fra blant andre Røde Kors foredrag og flere internasjonale artister opptrådte.

Nysgjerrige på syrere

Blant publikum var rumenske Luiza Oancea og svenske Jim Jansson, som har bodd i Molde i ett år.

Hun jobber med Erasmus-utveksling og andre utenlandske studenter på Høgskolen. Han er kokk på Ormen Lange.  

Paret har besøkt Internasjonal café og Middag på tvers allerede, men ville vite mer om syrerne i Romsdal:

- Jeg vil vite mer for å forstå mer. Da er det bra å høre det fra syrere sjøl, ikke gjennom journalister. Vi trenger mer informasjon, og å se at dette er mennesker. Jeg merker at det skjer noe med frontene i befolkningens forhold til flyktninger nå, både i Norge og Sverige, sier Jansson.

Oancea mener det er viktig å huske på den psykiske støtten som flyktninger kan trenge:

- Penger og klær er bra, men de kan også trenge støtte og noen å snakke med. Det er en veldig stor forandring i livet for dem, sier Oancea.

- Og ikke minst så er syrisk mat veldig god! Jeg har smakt noe fra Aleppo på Internasjonal kafe, og håper på å få smake mer, sier kokken.