17 år og fortsatt god dachsform

– Linus har ingen planer om å legge inn årene ennå. Tross et hardt liv som drivende jakthund er han i godt slag for å være 17 år, sier matfar og veterinær Einar Moe.
Nyheter

Gjennomsnittlig levealder for en hund er 12-13 år. Dachshunden Linus i Nordbyen fylte 17 på søndag. Da var det dags for feiring. Einar Moe har vært i kontakt med en del hunder i sine mange år som dyrlege, men en oppnådd alder på 17 år er sjelden kost.

– Det er kanskje ingen sensasjon, men det er høyst uvanlig. Jeg kan ikke komme på at jeg har hatt pasienter som har vært 17 år. 15 og 16 år, ja, men ikke 17. Nå har altså min egen Linus nådd den alderen.

Imponert

– Jeg er veldig imponert. Enda mer spesielt er det at han er så sprek. Bare siden i sommer har Linus vært med på Stemshesten, Kvannfjellet og Lønsetfjellet. Men det er ingen tvil om at han liker seg best i senga si foran ovnen, sier Einar Moe til Romsdals Budstikke.

Han understreker at små hunderaser ofte blir eldre enn de største hundene. Dachshunden, også kjent som ovnsrør, er blant de mindre rasene. Dette er sterke og hardføre hunder som elsker å jakte. Det har Linus alltid gjort.

Litt skvetten

– Linus har en del gammelmannsfakter, men er uansett i god form. Han skvetter litt på golvet om natta, så vi har fjernet teppene. Det er vel litt redusert nyrefunksjon, så han drikker også mye vann. Linus hører veldig dårlig, men er veldig frisk i hodet og fortsatt lett til beins. Det skulle ikke forundre meg om vi også kan feire 18-årsdagen hans om et års tid, sier Einar Moe.

Det vil i så fall kunne være en sak for dachsnytt 18. Skal man regne om til hundeår er det en realitet at Linus nå nærmer seg 120.

Fikk bursdagskake

Han fikk som seg hør og bør en skikkelig feiring på søndag. Familien Moe er veldig glad i sin urgamle dachshund, som kommer fra eget avl.

– Vi brukte et rundstykke som kakebunn, og fylte det med salami. Så var det krem på topen og ett stort lys. 17 lys blir for mye. Linus var så ivrig på kaka at han ramlet av stolen. Han har fortsatt god appetitt. Bursdagskake var åpenbart populært. Ellers lever han helt vanlig, på en miks av hundefôr og husholdningsrester, forteller Einar.

Fineværshund

Matfar er over gjennomsnittet jaktinteressert og forteller at Linus har vært helt konge på jakt.

– Nå har Linus vært pensjonert jeger i sju år. Det var et hardt liv han levde som drivende jakthund, det er en tilværelse som røyner på. Første året prøvde han å svømme over Gjemnesfjorden for å igjen en råbukk som hadde lagt på svøm. Linus nådde igjen bukken og fikk den inn mot land igjen. Linus har alltid vært en hardhaus som ikke lar seg stoppe av noe som helst i jaktsammenheng, forteller Einar Moe.

Nå er det altså en langt roligere tilværelse for 17-åringen. Han liker seg fortsatt ute, men i saktere tempo.

– Han vil ut kun når det er finvær, sier Einar Moe.