40 millioner fra regjeringen til regnskogen

Regjeringen gir 40 millioner kroner til Regnskogfondet, kunngjorde statsminister Erna Solberg sent søndag kveld. Da hadde det til sammen kommet inn over 150 millioner.

Statsminister Erna Solberg (H) er bøssebærer, hun går fra Frivillighetssentralen i Niels Juels gate i Oslo. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix 

Nyheter

– Siden klimaforliket i 2008 ble vi enige om 3 milliarder kroner årlig. Gjennom det blir det gjort avtaler med andre land som forplikter seg til mindre hogst, og folk skal få andre leveveier, sa Solberg til NRK.

Hun påpekte at pengene har gitt resultater:

– I Brasil har avskogingen gått ned med 75 prosent, sa hun.

På spørsmål om hva hun mener om oljefondets investeringer i selskaper som bidrar til mer hogst av regnskog, parerte Solberg med at fondet har mulighet til å styre disse selskapene i en mer bærekraftig retning, og at disse investeringen dermed kan føre noe godt med seg.

Mange bøssebærere

Regnskogfondet nådde målet om 100.000 bøssebærere søndag kveld. Da vet vi at vi vil få et helt fantastisk resultat, sier leder i fondet, Lars Løvold.

– Rett i underkant av 100.000 bøssebærere møtte opp. Ikke alle områdene ble fullt ut dekket, men det var så godt som, opplyser kommunikasjonsansvarlig Maren Thorsen Bleskestad i TV-aksjonen til NTB.

TV-aksjonen hadde beregnet at de trengte 100.000 bøssebærere for å nå fram til alle Norges rundt 1,8 millioner husstander, og leder i Regnskogfondet, Lars Løvold, er svært fornøyd med å ha fått så mange frivillige til å stille opp.

– Det er bare ytterst få ganger TV-aksjonen har klart å få full bøssebærerdekning, så vi visste at vi satte oss et ekstremt ambisiøst mål, sier han.

I fjor klarte Kirkens Nødhjelp å få inn nesten 251 millioner kroner under aksjonen. Løvold sier de ikke har satt et mål om beløp.

– Men med så mange bøssebærere ute, så vil vi få et fantastisk resultat i dag, tror han.

Erna med bøsse

Også statsminister Erna Solberg (H) var ute og gikk med bøsse søndag ettermiddag, sammen med sin datter.

Solberg sier det haster å gjøre mer for regnskogen, selv om mye allerede er gjort for å redusere avskogingen i land som Brasil.

– Regnskogen er verdens lunger. Hvis vi ikke tar vare på den, så mister vi mye biomangfold, men vi mister også evnen vår til å håndtere de utslippene vi alltid naturlig vil komme til å ha, sier hun.

Regjeringen kom tradisjonen tro med et bidrag til NRKs store innsamlingsaksjon på vegne av det norske folk. Beløpet kunngjorde Solberg selv på TV søndag kveld. I fjor ga regjeringen 35 millioner til aksjonen for Kirkens Nødhjelp, i år ble beløpet høynet med 5 millioner kroner.

Utsira på topp

I 22.30-tiden var det totale innsamlingsbeløpet kommet opp i 154 millioner kroner, inkludert regjeringens bidrag. Mye av pengene var donert fra næringslivet i forkant. Opptellingen fortsetter, og beløpet vil bli fortløpende oppdatert på hjemmesiden til TV-aksjonen.

Nok en gang topper Utsira kommune i Rogaland giverstatistikken med et snitt på 291,13 kroner.