- Alle får 4G i løpet av tre år

Telenor-sjef lover Distrikts-Romsdal bedre telenett etter storstilt utbygging.

Prosjektleder Thomas Nore (t.v.) og dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor lover 4G til hele Møre og Romsdal i løpet av tre år. Foto: Kjell Langmyren 

Nyheter

Mens Molde har hatt et godt utbygd 4G-nett, har de fleste utenfor byen måttet nøye seg med 2G eller 3G. Nå er det håp om raskere tider.

- Vi skal i gang med enorme investeringer i Møre og Romsdal - den største siden 3G-utbyggingen i 2004, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen og prosjektleder Thomas Nore i Telenor.

Dobbelt så fort med nye mobiler

De er på turné rundt om i Norge for å kartlegge dekningen og fortelle om utrullingsplanene de har på de ulike stedene de besøker.

I Molde har det vært 4G en god stund, og Telenor-toppene var godt fornøyde med målingene på sentrale steder i byen.

- Molde er også klargjort for 4G+ som gir dobbel hastighet i forhold til 4G. Vi snakker om mellom 200 og 300 mBit. For å få nytte av 4G+ må du imidlertid ha de nyeste telefonene, som iPhone 6S eller Samsung S6, sier Amundsen. Jo flere som er på 4G+-nettet, jo mer plass frigjøres på det vanlige 4G-nettet.

Har prioritert byene

Telenor har prioritert byer, store tettsteder og ferjestrekninger i Møre og Romsdal. Det betyr at det er store områder som fortsatt er på 2G og 3G.

- Hvilke områder starter dere med?

- Rekkefølgen er ikke klar ennå - mye vil være bestemt før desember. Det er enorme investeringer som skal til, for vi må bygge ut fiber eller radiosignal med fiberhastighet til en rekke basestasjoner rundt om i fylket.

Amundsen nevner Atlanterhavsvegen som et område som har for dårlig dekning i dag, men som skal oppgraderes til 4G.

Trollstigen

- I Trollstigen er det bra dekning på romsdalssida, men fra Trollstigen og ned mot Norddal kommune er nettet så godt som fraværende. Her er vi i dialog med kommunen og Nødnett for å vurdere hvordan vi kan forbedre situasjonen.

- Men ved fjellet Mannen er det 4G?

- Ja, der var det sterke ønsker om 4G på grunn av rasfaren, og der var det en smal sak å få det til. Derfor kan man nå se direktebilder fra fjellpartiet Mannen på flere nettsteder.

Ring via 4G eller trådløst nett

Det er imidlertid ikke bare nye nett som kommer framover. Vi vil også se nye muligheter på de eksisterende nettene.

- 4G er i dag et reint datanettverk. Rundt nyttår blir det mulig også å ringe på 4G-nettet.

- Hva er fordelen med det?

- Det betyr at du kan snakke i telefonen og samtidig bruke telefonen til å jobbe på 4G-nett mens du snakker. Dette vil også spare batterikapasitet på mobilen.

I løpet av 2016 vil man også kunne ringe over trådløse nett dersom man har passord til nettverket.

- Mange klager i dag over at det kan være dårlig dekning inne i moderne bygg med tjukke murer og blyglass som hindrer mobilsignalene. Dette problemet blir løst når man kan ringe via det trådløse nettet i bygget, sier Bjørn Amundsen og Thomas Nore.