Rauma-ordføreren akter ikke å «legge ned våpnene» og overgi seg i kampen for å beholde HV-11 på Setnesmoen. Han er full av kamplyst og tror det kan snu.

Romsdals Budstikke møtte Lars Olav Hustad (H) på Setnesmoen onsdag formiddag – dagen før det blir offisielt at forsvarssjefen kommer med sin anbefaling om at HV-11-leiren bør legges ned. Torsdag får de over 30 ansatte beskjeden de har fryktet, nemlig at det ligger an til at arbeidsplassen deres blir nedlagt og sentralisert.

Ikke overrasket

– Dette kommer ikke som lyn fra klar himmel. Vi har visst om innstillingen en stund og er allerede i gang med prosessen vi håper skal berge leiren. Husk på at det var ei lignende runde for tre år siden, og da greide vi å berge HV-11 her på Setnesmoen. Det tror vi skal kunne gjenta seg, først og fremst fordi det er så mange gode argument for det. Ikke minst forsvarsmessig, men også distriktspolitisk, sier Lars Olav Hustad til Romsdals Budstikke.

Ikke før Mannen har roet seg, er det altså ny kamp. Fra før av har det vært en særdeles tøff og stressende valgkamp. Men Hustad er klar til å gå i krigen igjen, sammen med mange andre gode krefter som jobber for det beste for Rauma.

– Selvsagt er dette en stor og viktig sak for Rauma. Det er snakk om nærmere 35 arbeidsplasser. Ansatte som har familier og er bosatt i Rauma, og som vi absolutt vil beholde. Straks innstillingen blir offentliggjort torsdag, er dette en sak for det politiske apparatet. Forsvarssjefen leverer en innstilling, han skal ikke vedta. Det er det Stortinget som skal gjøre i juni neste år. Fram til da skal vi drive intensiv lobbyvirksomhet. Dette er en hastesak, fastslår Rauma-ordføreren.

Kan snu

Han understreker at det skjer ofte at rådmannen kommer med en innstilling som blir omgjort eller nedstemt, og ser ikke oppgaven og snuoperasjonen som uoverkommelig selv om dette er på rikspolitisk plan.

– Det forsvarsfaglige taler til Setnesmoens fordel. Her er det lang erfaring og historie, og leiren ligger sentralt på Nordvestlandet. Forsvaret har stor bruk for lokalkunnskap. Og Rauma har stor bruk for HV-11. Det har store ringvirkninger, sier Lars Olav Hustad, som sjøl har vært HV-soldat i rundt 20 år. Hovedsakelig i sambandet.

– Hvordan kan dere greie å snu dette bildet og få politikerne til å verne Setnesmoen?

– Alle ordførerne i HV-11 må gå sammen og fronte denne saken. Det vil jeg på det sterkeste oppfordre til. Dette angår slett ikke bare Rauma. Videre må vi jobbe mot HV-rådet og ikke minst inn mot våre kontakter på Stortinget. Her må det en tverrpolitisk mobilisering til. Heldigvis er det Høyre som har forsvarssjefen og Forsvardepartementet. Dette er ikke avgjort. Det er overhodet ikke aktuelt å akseptere innstillingen fra forsvarssjefen og se på at HV-11 Setnesmoen legges ned, konkluderer Lars Olav Hustad.