WHO mener vold mot kvinner er som en «epidemi»

London (NTB-Reuters-DPA): Vold mot kvinner er et globalt helseproblem på linje med en epidemi, mener Verdens helseorganisasjon.

En død kvinne blir hentet på Jessheim. Kvinnens mann er nå siktet for å ha drept henne. Vold mot kvinner er et globalt problem, og ikke noe som kun rammer fattige eller mennesker i bestemte land, understreker forskere. Foto: Berg-Rusten / NTB scanpix 

Utenriks

På verdensbasis er mer enn hver tredje kvinne offer for seksuelle overgrep og fysisk vold, ifølge en ny rapport fra Verdens helseorganisasjon (WHO).

Det store flertallet av ofrene angripes av sine egne ektemenn eller kjærester, og volden fører ofte til helseproblemer som beinbrudd, blåmerker, komplikasjoner i graviditeten, depresjon og andre psykiske lidelser.

– Dette er et problem i hverdagen for mange, mange kvinner, sier Charlotte Watts, en av forskerne som står bak rapporten.

Denne uka gikk bilder av kjendiskokken Nigella Lawson verden rundt. På bildene tok hennes mann, den kjente kunstsamleren Charles Saatchi, kvelertak på henne. Selv om det kan være usikkerhet om hva som egentlig lå bak denne hendelsen, er bildene en god illustrasjon på problemet, mener Watts.

– Det viser at dette rammer kvinner overalt, ikke bare fattige kvinner eller kvinner i et bestemt land. Dette er virkelig et globalt problem, sier hun. (©NTB)