Kina har idømt britisk medisingigant milliardbot

Beijing (NTB- DPA-Reuters): En kinesisk domstol har dømt den britiske legemiddelgiganten GlaxoSmithKline (GSK) til å betale drøyt 3,1 milliarder norske kroner i bot etter avsløring av omfattende korrupsjon.

Den britiske legemiddelgiganten GlaxoSmithKline (GSK) må betale drøyt 3,1 milliarder norske kroner og flere av selskapets ledere i Kina er idømt flere års fengsel for korrupsjon. Foto: Reuters / NTB scanpix 

Den britiske legemiddelgiganten GlaxoSmithKline (GSK) er idømt en bot på drøyt 3,1 milliarder norske kroner for omfattende korrupsjon over lengre tid. Flere av selskapets ledere i Kina er dømt til flere års fengsel. Foto: Reuters / NTB scanpix 

Utenriks

En domstol i byen Changsha har også idømt selskapets tidligere direktør i Kina, Mark Reilly, tre års fengsel.

Reilly skal deporteres til Storbritannia og kommer dermed ikke til å sone fengselsstraffen i Kina, opplyser en anonym kilde til nyhetsbyrået Reuters.

Samtlige fra selskapets ledelse er også dømt til fengselsstraff, i tillegg til den rekordstore boten på drøyt 3,1 milliarder norske kroner, heter det fra Xinhua.

Rettssaken, som kun tok en dag, var ikke kjent før dommen ble avsagt fredag.

Legemiddelselskapet er dømt for å ha brukt nærmere 30 milliarder kroner på å bestikke leger, embetsfolk, organisasjoner og sykehus, noe som skal ha bidratt til å drive prisene opp. (©NTB)