CureVac-vaksine oppfyller ikke effektivitetskrav

Den tyske CureVac-vaksinen har fått påvist en effektivitet på kun 47 prosent og oppfyller dermed ikke de statistiske suksesskriteriene, opplyser selskapet.
Utenriks

Det kommer fram i en foreløpig analyse av den tredje og siste studien av vaksinene der 40.000 personer deltok, skriver selskapet.

CureVac har ennå ikke søkt om godkjenning for vaksinen. Sist uke sa en tysk delstatsminister at vaksinen tidligst blir godkjent av EUs legemiddelbyrå i august.

Vaksinen (CVnCoV) ble testet for minst 13 varianter av koronaviruset. 134 positive tester er undersøkt i analysen. 124 av disse er påvist å være en av variantene, mens kun et av tilfellene var av det originale SARS-CoV-2-viruset.

– Selv om vi håpet på et bedre foreløpig utfall, erkjenner vi at det er utfordrende å vise høy effektivitet i mangfoldet av varianter. Når vi nå skal analysere minst 80 tilfeller til, kan den samlede vaksineeffekten endres, sier Franz-Werner Haas, administrerende direktør i CureVac.

– Mangfoldet av varianter understreker dessuten viktigheten av å utvikle en nestegenerasjons-vaksine fordi nye varianter stadig dukker opp, sier han.

Folkehelseinstituttet (FHI) opplyste i februar at Norge hadde bestilt rundt 2 millioner doser av CureVac-vaksinen. CureVac har også inngått avtale om levering av opptil 405 millioner doser til EU, men godkjenningen av vaksinen har latt vente på seg.

(©NTB)