EMA: Mulig sammenheng mellom Janssen-vaksinen og sjeldne blodpropper

Det er en mulig, men sjelden sammenheng mellom Janssen-vaksinen og uvanlige blodpropper med lavt antall blodplater, ifølge EUs legemiddelbyrå EMA.

Det kan være en mulig sammenheng mellom Janssen-vaksinen og sjeldne blodpropper, sier EUs legemiddelbyrå EMA. Foto: AP / NTB 

Utenriks

Sykdomsbildet bør bli regnet som en mulig, men svært sjelden bivirkning av Janssen-vaksinen, ifølge EMA. De fastslår imidlertid at nytten ved vaksinen fortsatt er større enn risikoen.

Produsenten Johnson & Johnson stanset forrige uke utrullingen av vaksinene i Europa etter at det ble anbefalt en pause som følge av at det sjeldne sykdomsbildet ble oppdaget hos enkelte vaksinerte.

– Etter en nøye gjennomgang av tilfellene med blodpropp kombinert med lavt antall blodplater rapportert etter vaksinering med Janssen-vaksinen, har PRAC konkludert med at det er en mulig sammenheng, sier Sabine Straus i EMAs sikkerhetskomité (PRAC) på en pressekonferanse tirsdag.

Janssen-vaksinen ble godkjent for bruk av EMA 11. mars, en avgjørelse de ikke endret på tirsdag.

EMAs eksperter har gått gjennom alle tilgjengelige beviser fra USA, inkludert åtte tilfeller av personer som har fått påvist sjeldne blodpropper med lavt antall blodplater.

Stanset i USA

I USA er det ventet en ny vurdering av Janssen-vaksinen fredag. Bruken av vaksinen ble midlertidig stanset i USA 14. april.

Årsaken var at enkelte av de vaksinerte var blitt rammet av blodpropper i kombinasjon med et lavt antall blodplater. Den sjeldne sykdomstilstanden er den samme som er oppdaget hos noen av dem som har fått AstraZenecas vaksine.

En lang rekke land har begrenset bruken av AstraZeneca-vaksinen til mennesker over en viss alder. I Norge er bruken fortsatt midlertidig stanset, mens danskene har droppet vaksinen fullstendig.

EMA har besluttet at de sjeldne blodproppene må regnes som en mulig bivirkning av AstraZeneca-vaksinen. Likevel mener EMA at fordelene ved vaksinen oppveier for risikoen den medfører og at den derfor fortsatt kan brukes.

Tror den blir gjenopptatt

Den amerikanske smittevernrådgiveren Anthony Fauci sa i helgen at han tror bruken av Janssen-vaksinen blir gjenopptatt i en eller annen form i USA. Han holdt muligheten åpen for at vaksinen kun vil bli tilbudt personer i visse aldersgrupper.

Så langt er det rapportert om åtte tilfeller av sjeldne blodpropper blant de nesten sju millioner menneskene som har fått Janssen-vaksinen i USA.

I Sør-Afrika er vaksinen blitt gitt til helsearbeidere som ledd i et forskningsprosjekt. Planen er å starte massevaksinering i Sør-Afrika i neste måned, men også her er bruken av Janssen-vaksinen nå midlertidig stanset.