EU ber Venezuela la ambassadør være

Venezuela ber EUs ambassadør forlate landet innen 72 timer som følge av Brussels nye sanksjoner mot 19 venezuelanske tjenestemenn.

EUs ambassadør til Venezuela, Isabel Brilhante Pedrosa, mottok brevet der hun erklæres som «persona non grata» fra utenriksminister Jorge Arreaza på hans kontor i Caracas onsdag. Foto: Ariana Cubillos / AP / NTB 

Utenriks

– EU beklager dypt denne beslutningen, som bare vil føre til ytterligere internasjonal isolasjon av Venezuela, sier EUs talsperson Nabila Massrali og ber myndighetene reversere beslutningen om utvisning.

EUs utenriksministre ble mandag enige om å sanksjonere ytterligere 19 venezuelanere som anklages for menneskerettsovergrep og for å undergrave demokratiet. Dermed er totalt 55 medlemmer av Maduros regime gjenstand for EU-sanksjoner i form av sperring av kontoer og reiseforbud.

– I dag besluttet president Nicolás Maduro å erklære ambassadør Isabel Brilhante som persona non grata, sier utenriksminister Jorge Arreaza onsdag.

Anerkjenner ikke valget

Dagen før ba Venezuelas nasjonalforsamling regjeringen utvise EU-ambassadør Brilhante Pedrosa.

EU innførte de nye sanksjonene etter å ha avvist valget i desember som ga Maduro total kontroll over nasjonalforsamlingen etter en boikott fra opposisjonen. Valgresultatet er verken anerkjent av EU eller USA.

Blant dem som er ilagt sanksjoner, er to medlemmer av nasjonalforsamlingen, guvernøren i delstaten Zulia, lederen for de væpnede styrkene og tre medlemmer av Venezuelas valgråd.

Arrazea beskriver de europeiske tiltakene som ulovlige.

Truet med utkastelse før

– Forhåpentligvis vil det bli refleksjon i EU, forhåpentligvis vil vi være i stand til å bygge bruer av forståelse, av dialog, forhåpentligvis vil de lære seg å respektere, sier utenriksminister Arrazea.

Etter EUs forrige sanksjonsrunde i fjor fikk Brilhante Pedrosa også beskjed om å komme seg ut av landet innen 72 timer. Da fristen utløp, trakk regjeringen kravet.

– Venezuela vil bare kunne legge bak seg den pågående krisen gjennom forhandling og dialog, noe EU er helt og holdent forpliktet til, men som denne beslutningen direkte undergraver, sier Massrali onsdag.

(©NTB)