Lederen for Polens senat advarer mot «polexit»

Lederen for Polens senat oppfordrer regjeringen til å droppe trusselen om veto mot EU-budsjettet og advarer om at det kan føre til polsk sorti fra Unionen.
Utenriks

I en sjelden tale som ble kringkastet av alle de store TV-kanalene i landet, sa Tomasz Grodzki at et veto kan undergrave Polens økonomiske, politiske og strategiske interesser.

– Dette står i strid med det som er best for landet vårt, sa Grodzki fra det kristendemokratiske opposisjonspartiet Borgerplattformen (PO).

– Hvis du gjør noe som fører til at Polen taper store penger til utvikling og gjenoppbygging, og hvis du leder oss ut av vårt europeiske hjem, vil historien og folket ikke tilgi deg, sa han.

Polen og Ungarn nekter å godta en ny regel som knytter utbetalinger fra EU til respekt for rettsstaten. Det har skapt budsjettkrise i EU. Behandlingen av EU-blokkens budsjett og koronakrisepakke på 350 milliarder euro har stått stille den siste tiden.

Polens statsminister Mateusz Morawiecki skrev på Facebook fredag at han i en telefonsamtale med Tysklands statsminister Angela Merkel hadde bekreftet at Polen var rede til å blokkere budsjettet og krisepakken hvis ikke rettsstatskravet blir fjernet.

(©NTB)