Seks franske turister drept i Niger

Seks franske turister og deres lokale guide og sjåfør er drept av væpnede menn på motorsykkel ved et sjiraffreservat i Niger, ifølge lokale tjenestemenn.
Utenriks

– Det er åtte døde. To nigerere – en guide og en sjåfør – mens de andre seks er franske, opplyser guvernør Tidjani Ibrahim Katiella i Tillaberi-regionen sørvest i landet.

Angrepet antas å være det første rettet mot turister i området, som er en populær attraksjon på grunn av en unik stamme med vestafrikanske sjiraffer.

– Vi håndterer situasjonen, vi vil gi mer informasjon senere, sier guvernøren, som ikke antyder hvem som sto bak angrepet i det urolige vestafrikanske landet.

Skutt

En kilde tett på miljømyndighetene sier angrepet fant sted rundt klokka 11.30, seks kilometer øst for byen Koure, som ligger en times kjøretur fra hovedstaden Niamey.

– De fleste av ofrene ble skutt. Vi fant et magasin tømt for patroner på åstedet, sier kilden til nyhetsbyrået AFP.

– Vi kjenner ikke identiteten til gjerningspersonene, men de kom på motorsykler gjennom bushen og ventet på at turistene skulle ankomme, tilføyer den ikke navngitte kilden.

Turistenes kjøretøy tilhørte ifølge kilden den franske humanitære organisasjonen Acted. AFP har sett bilder fra åstedet som viser lik liggende ved en utbrent bil med kulehull i bakvinduet.

Jihadister

For rundt 20 år siden ble det i Koure opprettet et fristed for en liten stamme vestafrikanske sjiraffer, en underart som kjennetegnes av sin lysere farge.

I dag er sjiraffene en viktig turistattraksjon i den tidligere franske kolonien, der både lokalbefolkningen og naturvernere beskytter dem fra krypskyttere og rovdyr.

Samtidig ligger Tillaberi ytterst ustabilt til i en urolig region.

Særlig vestlige deler av Niger nær grensene til Mali og Burkina Faso har blitt et skjulested for jihadistgrupper som herjer i Sahel-landene, deriblant en avlegger av ekstremistgruppa IS. Bruk av motorsykler har vært totalforbudt siden januar i et forsøk på å hindre jihadister i å bevege seg rundt i området.