To vestlige gisler løslatt etter flere år i Talibans fangenskap

En australier og en amerikaner som ble bortført av Taliban i Afghanistan i 2016, er satt fri etter en utveksling med flere fengslede Taliban-topper.

Australske Timothy Weeks (øverst) og amerikaneren Kevin King, som ble bortført av Taliban i Afghanistan i 2016, er satt fri, opplyser afghanske myndigheter. Foto: AP / NTB scanpix 

Utenriks

Amerikaneren Kevin King og australieren Timothy Weeks ble sluppet fri i Zabul-provinsen tirsdag formiddag og fløyet ut av området i amerikanske helikoptre, ifølge en lokal politikilde.

– Vi er svært fornøyd og lettet, sier Australias statsminister Scott Morrison i en pressemelding.

En talsperson for Det hvite hus i USA takker afghanske myndigheter for å ha bidratt til at mennene ble løslatt.

Både Taliban og australske myndigheter omtaler utvekslingen som en «positiv handling» og et skritt i retning av å bygge tillit – noe som igjen kan hjelpe fredsprosessen i Afghanistan.

Familien til King har opplyst at han skal være sammen med amerikanske tjenestemenn i Afghanistan og få medisinsk hjelp før han reiser hjem.

Bortført i 2016

Både King og Weeks hadde akademiske stillinger ved The American University i Kabul da de ble bortført av Taliban i august 2016.

Nyheten om at de to var satt fri, kom få timer etter at den afghanske regjeringen løslot tre Taliban-topper som har sittet i afghansk fangenskap.

De tre ble fløyet til Qatar der planen ifølge afghanske myndigheter skulle være å utveksle dem med King og Weeks.

Fredsforhandlinger

De tre Taliban-fangene er Anas Haqqani, som er lillebroren til Talibans nestleder Sirajuddin Haqqani, samt to andre høyt rangerte personer i den islamistiske opprørsbevegelsen. Sirajuddin Haqqani er leder for det mektige Haqqani-nettverket.

Afghanistans president Ashraf Ghani kunngjorde i forrige uke at de tre Taliban-kommandantene ville bli løslatt og utvekslet med vestlige gisler. Håpet er at det kan sette fart på fredsforhandlingene i landet.


(©NTB)