Cyberangrep mot Ecuador etter Assange-pågripelse

Ecuador hevder seg utsatt for 40 millioner cyberangrep mot offentlige nettsider i kjølvannet av WikiLeaks-grunnlegger Julian Assanges pågripelse.

En kvinne deltar i demonstrasjon utenfor ecuadoriansk utenriksdepartement med skiltet «Jeg er en terrorist for å fortelle sannheten» etter at WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange ble pågrepet. Ecuador sier landet opplever sterke reaksjoner på at Assange ble fratatt beskyttelsen på landets ambassade i London i forrige uke. Foto: Dolores Ochoa / AP / NTB scanpix  Foto: Dolores Ochoa

Utenriks

Ecuadors viseminister for informasjon og kommunikasjon, Patricio Real, sier offentlige institusjoner har fått gjennomgå etter at landet fratok Assange politisk beskyttelse i forrige uke.

Mer spesifikt skal det dreie seg om «volumetriske angrep» som blokkerer brukeres adgang til internett, etterfulgt av trusler fra grupper med tilknytning til Julian Assange, ifølge ecuadorianske myndigheter.

Det skal ha gått verst utover utenriksdepartementet, sentralbanken i landet, presidentens kontor og skatteetaten, samt en rekke departementer og universiteter. Det er imidlertid ikke rapportert inn tyveri av data eller at noen har fått materiale slettet.

Real sier det begynte allerede torsdag, da Assange ble pågrepet, og at angrepene primært kommer fra USA, Brasil, Nederland, Tyskland, Romania, Frankrike, Østerrike og Storbritannia – i tillegg fra Ecuador.

Assange ble pågrepet inne på Ecuadors ambassade i London torsdag og hentet ut etter at landets president Lenín Moreno trakk tilbake beskyttelsen han var innvilget. Assange hadde tilbrakt sju år i bygningen.


(©NTB)