Søreide mener å se fredsvilje i Midtøsten 

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) mener å se vilje til forhandlinger og fred både hos israelske og palestinske ledere. 

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide mener å se fredsvilje hos Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Foto: Foto: Guri Solberg / UD / NTB scanpix 

Palestinernes president vil ikke lenger forholde seg til amerikanske fredsplaner. Det må partene gjøre enten de liker det eller ikke, mener utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H), som mandag besøkte Abbas og andre palestinske ledere på den israelsk-okkuperte Vestbredden. Foto: AP / NTB scanpix  

Utenriks

Mandag besøkte Søreide Ramallah på den okkuperte Vestbredden, der hun blant andre møtte palestinernes mangeårige forhandlingsleder Saeb Erekat, som også er generalsekretær i Den palestinske frigjøringsorganisasjonen PLO.

– Jeg opplever at det er en vilje til å gjeninntre i prosessene og samtalene, også med amerikanerne, sa hun til NRK etter møtet.

Også etter søndagens møte med Israels statsminister Benjamin Netanyahu fant Søreide grunn til optimisme.

– Jeg ser en vilje til å finne løsninger, sa hun til Dagsavisen etter møtet.

Amerikansk fredsplan

Søreide har under besøket vist til at president Donald Trump har varslet en fredsplan.

Palestinernes president Mahmoud Abbas har gjort det klart at de ikke lenger vil forholde seg til eventuelle framstøt fra amerikansk side, med henvisning til president Donald Trumps nylige anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad.

FN har slått fast at Israels 50 år lange okkupasjon av Øst-Jerusalem er ulovlig og folkerettsstridig.

Strategisk feil

Erekat er helt klar i sitt syn på Trumps anerkjennelse av Jerusalem som israelsk hovedstad.

– Det er den største strategiske feilen noen amerikansk president har gjort, var hans klare dom mandag.

Søreide mener likevel at palestinerne må forholde seg til USAs varslede fredsplan.

– USA vil trolig legge fram sin fredsplan om noen måneder. Så må partene forholde seg til den, enten de liker den eller ikke, sa hun til Dagsavisen etter søndagens møte med Netanyahu.

Ber om hjelp

Erekat understreker at palestinerne ikke har gitt opp håpet om en framforhandlet fredsavtale med Israel og mener Norge kan spille en rolle som tilrettelegger, slik tilfellet var da Oslo-avtalene ble inngått i 1993.

– Som palestinsk forhandlingsleder ber jeg Norge om hjelp til å redde palestinernes og israelernes håp, sa Erekat til TV 2 etter møtet med Søreide.

NRK melder at også Israel ifølge Søreide ønsker dette, noe som ikke ble sagt i etterkant av møtet hun hadde med Netanyahu søndag. Det er heller ikke meldt av israelske medier.

Søreide kommenterte heller ikke oppfordringen hun fikk i møtet med palestinernes statsminister Rami Hamdallah, som ifølge det palestinske nyhetsbyrået Wafa ba Norge anerkjenne staten Palestina med Jerusalem som hovedstad

(©NTB)