Trump avgjør Iran-avtalens skjebne 

USAs president Donald Trump kunngjør fredag skjebnen til atomavtalen med Iran.

President Donald Trump truer med å skrote atomavtalen med Iran, selv om administrasjonen hans vedgår at iranerne etterlever den. Foto: AP / NTB scanpix 

Utenriks

Det bekrefter Sarah Sanders, talsperson for Det hvite hus. Trump vil komme med en uttalelse om avtalen på ettermiddagen lokal tid.

Presidenten har gjentatte ganger kalt atomavtalen for katastrofalt dårlig. Han har både truet med å trekke USA fra avtalen og krevd at den reforhandles.

Men Trumps sikkerhetsrådgiver H. R. McMaster, utenriksminister Rex Tillerson, forsvarsminister Jim Mattis og flere ledende republikanere er uenige med presidenten, ifølge avisa Washington Post. De mener avtalen er i USAs interesse fordi den sikrer at Iran ikke utvikler atomvåpen.

Atomavtalen med iranerne ble framforhandlet av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike og Tyskland og trådte i kraft i januar 2016. De øvrige landene har gjort det klart at det er uaktuelt å reforhandle avtalen.

– Overholder forpliktelsene

Trump er også alene om å anklage Iran for brudd på avtalen. Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) er ikke enig og slo i september fast at landet etterlever sin del av avtalen.

– Iran følger opp forpliktelsene som landet i henhold til avtalen er underlagt, sa IAEA-sjef Yukiya Amano.

Kongressen i USA har vedtatt at atomavtalen skal evalueres hver tredje måned og at Det hvite hus da må svare på om Iran overholder sin del av avtalen eller ikke.

To ganger tidligere i år har Trump-administrasjonen motvillig vedgått at så er tilfelle. Hva Trump nå akter å gjøre, er derfor uklart.

Skroter ikke

Ifølge Washington Post kommer Trump fredag til å erklære at avtalen ikke er i USAs interesse, men han kommer ikke til å skrote den eller kreve at den reforhandles.

– Det er flere innenrikspolitiske enn utenrikspolitiske grunner til at han ikke vil sertifisere avtalen, sier Vali Nasr ved Johns Hopkins School of Advanced International Studies.

– Han har ikke lyst til å vedgå at Obamas strategi virker, sier han til Washington Post.

Stiller nye vilkår?

Ifølge avisen ventes det at Trump vil stille nye vilkår til de øvrige landene som var med på å forhandle fram avtalen. Han kan også komme til å kunngjøre nye sanksjoner mot Iran eller straffetiltak mot den mektige revolusjonsgarden i landet.

– Man kan gjøre begge deler, sa Trump onsdag.

Både Storbritannias statsminister Theresa May og Tysklands utenriksminister Sigmar Gabriel advarer Trump mot å skrote avtalen, og det samme gjør Iran.

Avgjørende betydning

– Atomavtalen med Iran er av helt avgjørende betydning for sikkerheten i regionen, sa May i en telefonsamtale med den amerikanske presidenten onsdag.

–USA kommer sannsynligvis til å skrote Iran-avtalen, det er min store frykt, sa Gabriel noen dager tidligere.

– De som ønsker å vende tilbake til truslenes og sanksjonenes språk, er fanget i sin egen villfarelse, sa Irans president Hassan Rouhani i august.

Han beskrev avtalen som «et eksempel på fredens og diplomatiets seier over krig og ensidige handlinger» og truet med å gjenopplive landets atomprogram dersom Trump gjør alvor av sine trusler.

(©NTB)