USA: Avgjørende at Kina følger opp FN-sanksjonene mot Nord-Korea

Amerikanske myndigheter har satt Kina under lupen for å se om landet virkelig følger opp det de har forpliktet seg til når det gjelder Nord-Korea. 

Nord-Koreas utenriksminister Ri Yong-ho fordømmer FN-vedtaket om sanksjoner. Han sier at Nord-Korea ikke vil forhandle så lenge USA truer hjemlandet. Foto: Rolex Dela Pena/Pool Photo via AP/NTB scanpix 

Utenriks

FNs sikkerhetsråd vedtok i helgen enstemmig å skjerpe sanksjonene mot Nord-Korea som svar på utskytingen av ballistiske raketter. Vedtaket er det strengeste så langt og har som målsetting å kutte rundt en tredel av Nord-Koreas livsviktige handel med Kina.

Det er anslått at denne handelen har en verdi på 3 milliarder dollar årlig, og den står for 90 prosent av det nordkoreanske regimets handel med omverdenen. Tanken er at en drastisk reduksjon i samhandelen vil gi færre midler til bruk i atomvåpenprogrammet.

Kina forsikrer at landet står hundre prosent bak FN-vedtaket.

– Kina vil implementere den nye resolusjonen fullt og helt, sier utenriksminister Wang Yi under en pressesamling utenfor hovedmøtet til ASEAN-landene i Manila.

Treffer ikke

Lederen for Nordisk institutt for Asia-studier, Geir Helgesen, tror ikke at sanksjonene virker. Han mener det er de fattigste, og de som bor lengst vekk fra hovedstaden, som får lide, ikke regimets ledelse.

– Det er ingen som tror at landets ledere får mindre å spise som følge av sanksjonene. Sanksjonene treffer ikke de riktige personene, men synes likevel å være det eneste det internasjonale samfunnet kan gripe til, sier Helgesen til Ritzaus byrå.

Niklas Swanström ved Instituttet for sikkerhets- og utviklingspolitikk sier til nyhetsbyrået TT at det internasjonale samfunnet må «gi og ta» i forholdet til Nord-Korea og at sanksjoner i seg selv ikke er nok.

– En begynnelse kunne jo være at USA kutter ned på sine militærøvelser i regionen mot at Nord-Korea fryser sitt rakettprogram, sier Swanström.

USA ser på det som en seier at både Russland og Kina stemte for resolusjonen, men har dårlig erfaring med den langsiktige disiplinen. Mønsteret er at Kina følger opp i en viss periode, men at det så blir «business as usual» med det utstøtte regimet i Nord-Korea.

Russerne nøler

Også russerne inntar en noe annen holdning enn USA, selv om landet stemte for sanksjonene. FN-ambassadør Vasilij Nebenzja sier ifølge det statlige nyhetsbyrået Tass at sanksjonene ikke må bli et mål i seg selv og at de ikke skal brukes til å kvele Nord-Korea økonomisk.

Alle land som stemte ja til vedtaket i Sikkerhetsrådet, har forpliktet seg til å stanse import av kull, jern, bly og sjømatprodukter. De skal heller ikke slippe inn nordkoreanske gjestearbeidere som sender penger tilbake hjemlandet.

Men hovedbekymringen for USA og landene i Stillehavsregionen er hvordan Kina i det lange løp vil forholde seg til FN-vedtaket. Kina er Nord-Koreas økonomiske garantist. Uten handelen med Kina, er hungersnød og sammenbrudd like om hjørnet.

Uønskede innvandrere

John Delury ved Yonsei-universitetet i Seoul tror at Kina frykter en flodbølge av innvandrere fra Nord-Korea dersom landet kollapser.

– Det som er vedtatt nå, synes å gå fra sanksjoner til embargo. Det er å strupe Nord-Koreas økonomi, med de følger det kan få for nabolandene. Hvis utviklingen går i den retning, er jeg usikker på hvor lenge Kina er om bord, sier han.

Nord-Korea fordømmer FNs nye sanksjoner som et brudd på landets suverenitet og avviser å gå i forhandlinger om atomprogrammet. I en erklæring heter det at Nord-Korea vil hevne seg på USA «tusenvis av ganger».

USAs utenriksminister Rex Tillerson sier at forhandlinger med Nord-Korea ikke er nært forestående. Han legger til sanksjonene betyr at verdenssamfunnet har sett seg lei på landets atomvåpenambisjoner.

– Det beste signalet Nord-Korea kan sende, er at de stopper disse rakettestene, sier Tillerson.

(©NTB)