Norsk skuffelse over valgsjokk i Colombia

Oslo (NTB): Nordmenn som har engasjert seg i situasjonen i Colombia, er svært skuffet over at folket stemte nei til fredsavtalen i landet. – En katastrofe for Colombia, sier hjelpeorganisasjonen Caritas Norge.

Tilhengere av fredsavtalen i Colombia gråter etter at resultatet av folkeavstemningen ble klart. Foto: John Vizcaino / Reuters / NTB scanpix.  

Utenriks

Norske myndigheter har spilt en sentral rolle som tilrettelegger under fredsforhandlingene, og utenriksminister Børge Brende (H) var selv til stede under signeringen av fredsavtalen i forrige uke. Utenriksdepartementet har foreløpig ikke kommentert det overraskende resultatet av folkeavstemningen, men i norske miljøer som følger Colombia tett, er skuffelsen stor.

– Dette er en katastrofe for Colombia. En avtale som det har tatt fire år å forhandle seg fram til, har nå blitt verdiløs. Dette er et veldig stort tilbakeskritt, og freden virker nå mer uoppnåelig enn den har gjort på mange år. Jeg ser ikke lenger for meg en løsning de nærmeste årene, sier generalsekretær Martha Rubiano Skretteberg i hjelpeorganisasjonen Caritas Norge i en epost.

Hun er selv fra Colombia og har gjennom sitt yrkesliv fulgt den humanitære situasjonen i landet tett, de siste årene som leder av Caritas Norge.

Organisasjonen har flere prosjekter i Colombia og jobber blant annet med reintegrering av ofre og geriljasoldater som har lagt ned våpnene. Under fredsprosessen har organisasjonen bidratt til at ofrenes stemme har blitt tatt hensyn til.

– Det er ofrene for konflikten, på begge sider, som rammes hardest av dette. Det er nå veldig viktig å jobbe videre for å skape fred lokalt, når man ikke klarer det nasjonalt, sier Skretteberg. (©NTB)