Krisemøte på Cuba etter colombiansk nei

Bogota/Oslo (NTB-Ines Margot Zander): Colombianernes nei til fredsavtalen kom som et sjokk på myndighetene og geriljaen, som trodde krigen var over. Nå møtes partene til krisesamtaler i Havanna.

Colombias president Juan Manuel Santos avgir sin stemme i folkeavstemningen. Foto: John Vizaino / Reuters / NTB scanpix. 

En tilhenger av fredsavtalen i Colombia gråter etter at det ble klart at folket har stemt nei til avtalen. Foto: John Vizcaino / Reuters / NTB scanpix. 

Utenriks

– Jeg gir ikke opp. Jeg vil kjempe for fred til den siste dagen i min periode, sa Colombias president Juan Manuel Santos etter det nedslående resultatet i søndagens folkeavstemning. Han slår fast at våpenhvilen med FARC-geriljaen skal videreføres.

FARC-geriljaens leder Timoleón «Timochenko» Jiménez, legger heller ikke skjul på sin skuffelse, men håper at fredsavtalen kan reforhandles slik at den vil bli godtatt av det colombianske folk.

– Dette sjokkresultatet fyller oss med enda mer entusiasme, gjør oss enda mer besluttsomme. Det er ulike måter å lese dette på, og nå må vi analysere dette for å se hva som må repareres, sier Jiménez, som også lover å videreføre våpenhvilen.

– Våre geriljafronter landet over vil opprettholde den bilaterale våpenhvilen, sier han.

President Santos har bedt sine forhandlere om straks å reise tilbake til Havanna, der de nesten fire år lange forhandlingene om fredsavtalen har pågått. (©NTB)