– Et paradoksalt ønske om dialog

København (NTB): Nord-Koreas påståtte prøvesprengning av en hydrogenbombe er et paradoksalt ønske om dialog, mener forsker Geir Helgesen.
Utenriks

– Jeg tror dette dreier seg om et paradoksalt ønske om å komme i dialog med omverdenen og spesielt med USA, sier direktøren ved Nordisk institutt for Asia-studier (NIAS) i København til NTB.

Helgesen sier reaksjonene kommer til å bli sterke dersom det viser seg at ledelsen i Pyongyang virkelig har gjennomført en prøvesprengning.

– Men erfaringen fra Nord-Korea er at slik ledelsen ser det, så er dette den eneste måten å komme i dialog med omverdenen på. Så må de ta de umiddelbare konsekvensene, sier Helgesen.

Nord-Korea vil bli fordømt som landet alltid gjør når de rasler med sablene, og ifølge Helgesen kan en prøvesprengning kanskje føre til at sanksjonene blir strammet ytterligere til. Dette vil ramme både ledelsen i Pyongyang og hele landets befolkning.

– Det er vanskelig for oss å forstå at utvikling av militær teknologi og det å true omverdenen er veien å gå. Men det er på denne måten de har erfart at de kan komme i dialog med de maktene de ønsker å snakke med, sier Helgesen. (©NTB)