Blomsterkjøp uten irritasjon

Mange blomster kan gi snørr og tårer med på kjøpet. Her får du tips om allergivennlige valg.
Tema

Mange blomster kan gi snørr og tårer med på kjøpet. Her får du tips om allergivennlige valg.

Pollensesongen er over for i år. Det hjelper lite om planteplagene bringes i hus.

– Blomster kan være vakre, men det er lurt å være oppmerksom på at de ikke alltid er uskyldige, sier rådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund, Rose Lyngra, som selv er allergisk.
– Det er mange blomster jeg ikke tåler, særlig de med sterk duft. Jeg har opplevd å måtte forlate rom fordi luftveiene tetter seg, fortsetter hun.
– Skal du gi bort blomster, kan en god huskeregel være å velge blomster som ikke dufter. Når jeg handler blomster selv, pleier jeg å ta en liten prøvelukt for å sjekke at duften ikke er for sterk. Er du usikker, kan du spørre personalet i blomsterbutikken, tipser Lyngra.

Giftig julepynt

Om sommeren spres pollen for alle vinder og inn i øyne og nesebor, og forårsaker allergi hos mange hundre tusen nordmenn. Inneplanter sprer sjelden pollen på samme måte, men også blant inneplantene finnes verstinger man bør unngå.


– Som nevnt er det mange som reagerer på blomster med sterk duft, for eksempel løkplanter som svibler, liljer og tulipaner, sier Lyngra.
Noen planter dufter ikke, men avgir gasser og gifter likevel.


– Julestjerna, for eksempel, er det mange som ikke tåler. Planten avgir ingen duft, men melkesaften avgir gifter som kan blandes med støv i luften og sette seg på huden eller komme inn i luftveiene, og gi alt fra milde til store reaksjoner. Rød alpefiol, rød illtopp, duftfrie roser eller julekaktus kan være fine alternativer i jula, tipser Lyngra.
– Løkblomster er også stort sett på nei-lista. Det samme er fredslilje, krysantemum og begonia, sier hun og peker utover de populære verstingene i blomsterbutikken.

Lang ja-liste

Selv om en del populære blomster bør unngås av allergikere, finnes det mange pene planter å velge blant også for dem.

– Det finnes en lang liste over planter du trygt kan velge, blant annet alpefioler, hortensia, ildtopp og duftfrie roser og orkideer. Grønne planter er også et sikkert valg, med enkelte unntak, slik som bjørkefiken, sier Lyngra.


For dem som er disponert for allergi, kan det være lurt å unngå planter på nei-lista, slik at man ikke utvikler allergi for disse.
– Vær oppmerksom på hva plantene kan gjøre med helsen og innemiljøet ditt, anbefaler Lyngra.


Er du usikker på hvilke planter du skal velge, finner du mye informasjon på nettet. Du kan også ringe Astma- og allergiforbundets rådgivningstjeneste. I tillegg finnes en bok kalt «Gode råd er grønne» med omfattende informasjon om både inne- og uteplanter.


Har du huset fylt av allergiverstinger og skal ha allergikere på besøk, slipper du å støvsuge hele huset for blomsterglede av den grunn.
– Det er ikke som med hunder og katter at det ligger igjen hår som allergikere kan reagere på. Det holder å sette blomstene i kjelleren og lufte ut rett før gjestene kommer, beroliger Lyngra.

Trygge valg:

Disse plantene er gode valg for allergikere:

* Orkidé- og rosearter uten duft
* Flittig lise
* Grønnrenner
* Palmearter
* Fuksiaarter
* Gjøgler
* Husfred
* Ildtopp
* Hawaiirose
* Hortensia
* Kaktus
* Bladkaktus
* Stueask
* Erica
* Gullranke
* Sølvranke


(Kilde: Norges Astma- og Allergiforbund)

Vi har for tiden tekniske problem med vårt kommentarfelt. Vi beklager ulempene det medfører.
Romsdals Budstikke ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

Tema