Italia lekte seg til plass i kvinnenes fotball-EM

Italia innkasserte den siste direkte billetten til kvinnenes fotball-EM neste år etter å ha overkjørt Israel og vunnet 12-0 i den siste gruppekampen.

Martina Rosucci (til v.), Barbara Bonansea (med ryggen til) og Cristiana Girelli scoret alle da Italia sikret plass i neste års EM-sluttspill. Her fra en tidligere kamp. Foto: Claude Paris, AP / NTB 

Sport

Italia tapte kampen mot Danmark om gruppeseier i desember, men hadde sin skjebne i egne hender. Sveits ville blitt EM-klar som en av de tre beste toerne dersom Italia hadde avgitt poeng eller vunnet bare 1-0, men det håpet ble tidlig knust.

Valentina Giacinti scoret ledermålet før det var spilt tre minutter, og Barbara Bonansea doblet to minutter senere. Da Giacinti la på til 3-0 i det 13. minutt fant nok sveitserne andre gjøremål enn å følge med på TV-sendingen.

Målfest

Et selvmål av Shani David økte ledelsen ytterligere, og Cristiana Girellis scoring etter en halv time gjorde at hele Italias angrepstrio var i målprotokollen. Midtstopper Cecilia Salvai og midtbaneanker Cristina Rosucci (straffe) scoret også før pause.

Etter pause ble scoret innbytterne Daniela Sabatino (2) og Arianna Caruso. Bonansea ble tomålsscorer før Manuela Giugliano satte punktum på overtid.

Manglet to

158 av de 160 oppsatte gruppekampene ble gjennomført. Eneste unntak var Norges hjemmekamper mot Hviterussland og Færøyene, som ble kansellert på grunn av norske koronaregler. Nederland (10 kamper), Tyskland (8) og Norge (6) var de eneste lag som gikk gjennom kvalifiseringen med bare seirer.

Norge er blant de 13 EM-klare lagene. Hele fem av dem er nordiske, ettersom også Sverige, Danmark, Finland og Island er klare.

Russland, Nord-Irland, Tsjekkia, Portugal, Sveits og Ukraina skal neste uke trekkes mot hverandre to og to, og i april gjør de opp om de tre siste plassene i EM-sluttspillet i England sommeren 2022.

(©NTB)