Ustoppelige Klæbo vil være smart

Johannes Høsflot Klæbo (21) reiser til OL som storfavoritt på sprinten. Han vet akkurat hvordan han skal takle den biten.

Kongepokalvinner Johannes Høsflot Klæbo vant sprint klassisk under ski-NM torsdag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix. 

Sport

Torsdag var han igjen i særklasse bestemann og fikk med seg kongepokal som vinner av den klassiske NM-sprinten på Gåsbu.

– Det er bare å fortsette å være smart og la pappa ta det meste av støyten. Det blir viktig å stenge ut alt det utenom. Det jeg fortsatt blir målt på er å gå fortest mulig på ski. Det hjelper ikke å lese mye av deg selv om du ikke går fort nok på ski. Det er planen.

Klæbo kan fort være med å kjempe om opptil flere gull i Sør-Korea. Likevel endres ikke mye i de kommende ukene.

– Når du kommer hjem så gjør du det du alltid har gjort. Du er med kompiser og er flink til å holde beina nedpå. Gjøre vanlige ting. Det har vært en viktig del av min hverdag til nå, og så er det pappa som tar seg av styret rundt. Vi har bestemt oss for at det blir mye nei framover, og det er ingen tvil om at det er det letteste for min del.

Hard jobb

– Hvordan skal du jobbe framover for å beholde formen?

– Det er blir fortsatt en del trening. Jeg fikk gjort en god jobb i jula, og så blir det å få noen konkurranser for å se hvor man står. Det blir gjort en fortløpende vurdering på hva vi gjør med Seefeld og de kommende verdenscuphelgene. Jeg tror det blir viktig å passe på at det ikke blir for mye. Det blir mange reisedøgn, og vi skal være borte på OL i en måned. Jeg tror det blir viktig å få trent godt og få en god treningsperiode enten etter Planica eller Seefeld.

– Har du tenkt noe mer på hva du ønsker å gå i OL?

– Det er vanskelig å si ennå. Det er ingen tvil om at både sprinten og tremila er distanser som jeg kan tenke meg å gå. Det kommer en lagsprint og en stafett det blir gjort en vurdering på etter at de to første konkurransene er unnagjort. Jeg tror at man kan gå flere distanser om man er i form, og det finner man fort ut av når vi kommer fram til Pyeongchang.

Femmila?

– Hva med femmila?

– Det er ingen tvil om at det er en distanse det hadde vært morsomt å få gå. Hvis jeg får det til og formen er på topp, så er det definitivt en øvelse som jeg har lyst til å gå. Men det er mange harde konkurrenter på den distansen.

Trønderen sier at han og morfar Kåre Høsflot har snakket mye om hvordan de skal takle OL-utfordringene.

– Det er vanskelig å gå så mange konkurranser i løpet av en kort periode. Jeg og morfar har diskutert mye hva vi skal gjøre. Jeg tror det er lurt å tenke godt gjennom hva man skal gjøre før man kommer til OL.

Klæbo har ikke gjort stort annet enn å trene, sove og spise i de siste tre ukene.

Han fikk en glimrende start på det nye året.

– Det kjentes veldig greit ut helt fra starten av, og jeg følte at jeg var på hugget. Det var en bra start på 2018, sa Klæbo.

Fredag reiser han til Dresden i Tyskland. Der er det bysprint i fri teknikk lørdag og lagsprint søndag.

(©NTB)