Idrettsforbundet og LO vil mekle i dansk fotballkonflikt

Hjelp kan være på vei for å løse den tilsynelatende fastlåste konflikten i dansk fotball.

Danmarks EM-helter i fotball streiker. Onsdag trente spillerne for seg selv utenfor fotballforbundets regi. Her er Stine Larsen i aksjon mot Norge i EM. Foto: Berit Roald / NTB scanpix 

Sport

Spillerne på kvinnelandslaget og U21-landslaget for menn står uten landslagskontrakt etter at forhandlingene om en ny avtale strandet nylig. Tirsdag så Danmarks Fotballforbund (DBU) seg nødt til å avlyse fotballkvinnenes utsolgte landskamp mot Nederland i Horsens som følge av at spillerne har nektet å møte til samling.

Onsdag meldte både Danmarks Idrettsforbund (DIF) og Landsorganisasjonen i Danmark (LO) seg på banen og tilbød seg å bistå for å få løst konflikten.

– Ja, jeg kan bekrefte at vi har fått en utstrakt hånd fra DIF og LO om å gå inn som mekler, sier fotballforbundets kommunikasjonssjef Jakob Høyer til avisen BT.

– Det ser vi svært positivt på, fordi dette blant annet handler om hvorvidt idrettsorganisasjoner skal være arbeidsgivere eller ikke.

Vanskelig

Det er inntil videre ikke kjent om Spillerforeningen, som representerer de to landslagene som er involvert i konflikten, vil si ja til at LO og DIF forsøker å mekle fram en løsning.

Så sent som søndag møttes partene til forhandlinger, men uten resultat.

Spillerforeningen krever at spillerne i framtiden skal betraktes som arbeidstakere når de er på landslagsoppdrag for DBU. Det nekter forbundet å godta, og det har fått støtte både fra Danmarks idrettsforbund (DIF) og Team Danmark, som tilsvarer Olympiatoppen i Norge.

Trente for seg selv

De danske fotballjentene ble publikumsyndlinger på sin vei mot sommerens EM-sølv. I neste uke venter Ungarn i første kamp i VM-kvalifiseringen. Da risikerer landslagsledelsen å måtte sette sammen et lag uten landets største stjerner.

Onsdag trente de streikende danske fotballjentene på egen hånd i påvente av at konflikten skal få sin løsning.

– Vi vil forhandle. Det er ikke vi som ikke vil, sier Thomas Lindrup, sjef for Spillerforeningen. Han ledet onsdagens trening.


(©NTB)