Kraftig økning i statens oljeinntekter

Oslo (NTB): Norges inntekter fra olje- og gassvirksomhet på norsk sokkel gjennom statens direkte eierskap økte med 24 prosent til 128,1 milliarder kroner i 2011.
Innenriks

Staten fikk en reservetilgang på hele 601 millioner fat olje- og gass i fjor, opplyser Petoro, som har oppgaven med å ivareta om lag en tredel av gjenværende petroleumsreserver på norsk sokkel. Dette er den største reservetilgangen siden Ormen Lange i 2003. Sammen med nye store funn bidrar dette til at SDØE-produksjonen kan fortsette på dagens nivå med om lag 1 million fat oljeekvivalenter per dag de neste ti årene.


– Etter flere år med svært lav reserveerstatning, er det oppløftende å kunne legge 601 millioner fat til våre reserver. Det tilsvarer nesten et Norne-felt og representerer en reserveerstatningsgrad på 160 prosent. I 2011 er vi med på Johan Sverdrup – et funn på størrelse med de aller største feltene på norsk sokkel, og Skrugard/Havis som bekrefter at Barentshavet er en oljeprovins. Med dette er 2011 et av de aller beste årene for Petoro, selv om vi tidligere har hatt enda høyere netto kontantstrøm til staten, sier administrerende direktør Kjell Pedersen som omtaler 2011 for et jubelår for den olje- og gassporteføljen Petoro er ansvarlig for.


Pedersen sier dessuten at han er svært glad for at det ikke har vært noen alvorlige ulykker eller ulykker som hadde potensial til å bli store og alvorlige i 2011. (©NTB)