Nybø: Forhandlinger med Storbritannia inn i siste fase

Norge og Storbritannia går inn i sluttfasen av forhandlingene om en frihandelsavtale. I løpet av året skal avtalen tre i kraft, ifølge næringsministeren.

Næringsminister Iselin Nybø (V) sier frihandelsavtalen med Storbritannia etter planen skal tre i kraft i løpet av året – og at forhandlingene nå nærmer seg slutten. Arkivfoto: Torstein Bøe / NTB 

Innenriks

Statsråd Iselin Nybø møtte torsdag sin kollega Ranil Jayawardena i det britiske handelsdepartementet og bekrefter at forhandlingene i kjølvannet av brexit nærmer seg slutten.

– Målet er at en omfattende frihandelsavtale vil tre i kraft i løpet av 2021 og sikre næringslivet like, eller bedre, konkurransevilkår som sine konkurrenter. Dette vil bidra til fortsatt eksport og økt verdiskaping for våre bedrifter, sier hun i en pressemelding.

Forhandlingene har pågått siden i fjor sommer. Storbritannia er Norges viktigste handelspartner etter EU/EØS.

I 2020 eksporterte vi varer til britene for nesten 135 milliarder kroner og tjenester for nærmere 40 milliarder kroner. Handelen med britene utgjorde i fjor 17 prosent av norsk vareeksport. For olje og gass sto handel med britene for 29 prosent av eksportinntektene.

(©NTB)