Nok en elendig måling for Arbeiderpartiet

Arbeiderpartiet får bare 19 prosent i januarmålingen fra Opinion, en nedgang på 2,7 prosentpoeng. Høyre er største parti med 26,9 prosent

– Når vi har tapt så mye tillit som vi har, tar det tid å få den tilbake. Derfor har vi en stor jobb å gjøre framover, sier Ap-nestleder Bjørnar Skjæran. Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB 

Innenriks

Resultatet på 19 prosent er det laveste Arbeiderpartiet har hatt siden Opinion startet målingene i februar 2007. Bare ved to stortingsvalg har partiet fått mindre enn 20 prosent oppslutning – i 1906 (15,9 prosent) og 1924 (18,4 prosent).

For sjette måned på rad er Høyre landets største parti, og fremgangen fra desember til januar er på hele 4 prosentpoeng.

Siden september i 2020 har Arbeiderpartiet ligget mellom 19 og 22 prosent på målingene som Opinion utfører for FriFagbevegelse, Dagsavisen og Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Målingene som er tatt opp i januar gir Høyre et snitt på 24,9 prosent. Senterpartiet er nest størst med 21 prosent og Ap er på tredjeplass med 19,9 prosent, ifølge Poll of polls.

Rødgrønt flertall

– Når vi har tapt så mye tillit som vi har, tar det tid å få den tilbake. Derfor har vi en stor jobb å gjøre framover. Likevel viser målingen et klart flertall for en regjering bestående av Ap, Sp og SV. Det er en tydelig marsjorde som vi tar på alvor, sier Ap-nestleder Bjørnar Skjæran til FriFagbevegelse.

Senterpartiet får 20,1 prosent, ned 2 prosentpoeng. Det er likevel femte måned på rad hvor partiet får over 20 prosent. Mandatberegningen gir de tre tidligere rødgrønne regjeringskameratene. SV, Sp og Ap flertall på Stortinget med 88 mandater.

Rødt over sperregrensen – MDG under

Frp får 9,8 prosent, ned 1,1 prosentpoeng. SV er femte størst med 8 prosent, opp 1 prosentpoeng. Av de fire partiene som vipper rundt sperregrensen er det bare Rødt som så vidt karrer seg over med en fremgang på et halvt prosentpoeng til 4,4 prosent. MDG faller 1 prosentpoeng til 3,4 prosent.

KrF får 3,4 prosent, som er det samme som sist, og Venstre får 2,7 prosent (+0,5).

Opinions partibarometer for januar 2021 er basert på 978 telefonintervjuer ved et tilfeldig utvalg. Intervjuene er gjennomført 5.–11. januar 2021. Feilmarginen er mellom 1,4 og 3 prosent.


(©NTB)