Den første Moderna-vaksinen i Norge settes på Grünerløkka i Oslo fredag

Oslos helsebyråd Robert Steen (Ap) sier at den første Moderna-vaksinen vil bli satt på Grünerløkka fredag. Allerede torsdag blir også helsepersonell vaksinert.

Helsebyråd i Oslo Robert Steen under en pressekonferanse torsdag der byrådet markerte at de starter massevaksinasjonen. Foto: Lise Åserud / NTB 

Innenriks

– En eldre person som bor hjemme på Grünerløkka skal få den første Moderna-vaksinen, og så rulles den ut, sier Steen til NTB.

Moderna-vaksinen krever fire ukers ventetid mellom første og andre dose, mens Pfizer-vaksinen krever tre.

Kritisk viktig helsepersonell vaksineres torsdag

Fra klokken 14 torsdag vil kritisk viktig helsepersonell i Oslo bli vaksinert, og det er helsepersonell ved legevakten som først får vaksinen. Deretter fortsetter vaksineringen av personell innen akuttjenester, hjemmesykepleien og kommunens covid-19-enhet på Solvang.

– Vi er nå ferdige med å vaksinere beboere på 39 sykehjem og omsorgsboliger, og alle hjemmeboende over 85 år skal være vaksinert med første dose innen uke fem, sa Steen på en pressekonferanse torsdag.

Kommunen har kapasitet til å foreta 110.000 vaksinasjoner i uka, men det er igjen avhengig av at man unngår et nytt smitteutbrudd.

– Det høyeste uketallet siden november i fjor

Steen understreker samtidig at smittesituasjonen i Oslo fortsatt er veldig alvorlig og peker på at det forrige uke var totalt 1.117 personer i kommunen som ble registrert smittet.

– Det er det høyeste uketallet siden november i fjor da vi innførte kraftige koronatiltak, sier helsebyråden.

Steen legger til at selv om smittesituasjonen ser ut til å ha stabilisert seg noe de siste dagene, så viser tallene at bekymringen for at økt reiseaktivitet mellom jul og nyttår skulle føre til økt smitte, har vist seg å være riktig.

– Av de nye smittetilfellene viser 25 prosent seg å komme fra personer som har foretatt reiser utenom kommunen, og 13 prosent har blitt smittet ved utenlandsreiser, sier Steen.

(©NTB)