Enighet om oljetransportavtalen avverget oljestreik

Parat og Fellesforbundet ble ved midnatt enige med Norsk Industri om en ny tariffavtale for ansatte ved oljedepoter og drivstoffanlegg på flyplassene.

Parat og Fellesforbundet ble ved midnatt enige med Norsk Industri om en ny tariffavtale for oljetransportarbeidere. Dermed er en streik hos ansatte ved blant annet Gardermoen Fuelling Services avverget. Foto: Paul Kleiven / NTB 

Innenriks

Oppgjøret ligger innenfor rammene for frontfagsoppgjøret, opplyser YS-forbundet Parat.

Parat og Fellesforbundet fra LO har siden 10. oktober meklet med NHO-forbundet Norsk Industri om oljetransportavtalen. Den 24. september brøt partene forhandlingene om avtalen, og over 50 oljetransportarbeidere sto i fare for å bli tatt i ut i streik dersom ikke meklingen førte fram innen midnatt.

Parat var klare til å ta ut 37 av sine medlemmer i streik fra klokken 6 mandag, mens Fellesforbundet ville tatt ut 18 arbeidstakere i ulike steder i landet. Like over midnatt natt til mandag kom meldingen om at partene var enige og en streik avverget.

I tråd med resultatet fra frontfagsoppgjøret blir det gitt et generelt tillegg på 50 øre per time til alle fra 1. mai i år. Fra 1. november økes minstelønnssatsen med 5,42 kroner. Verkstedarbeidernes minstelønn øker mer, og de får totalt 9,36 kroner mer i timen. Det gir et lønnsløft på 2,6 prosent, skriver FriFagbevegelse.

Grunnlaget for beregning av skift- og turnustillegg er også endret, i tillegg til at vakttilleggene både på hverdag, helg og helligdager økes, melder Fellesforbundet.

Årets oppgjør var viktig ikke bare økonomisk, men også fordi bransjen ønsker en revisjon av innholdet i eksisterende tariffavtale. Fellesforbundets forhandlingsleder Ole Einar Adamsrød sier at overenskomsten også har fått en god bestemmelse for å sikre lærlingers lønns og arbeidsvilkår.

Det er også lagt til rette for at sjåfører med fagbrev kan forhandle fagarbeiderlønn i lokale forhandlinger, opplyser Parats forhandlingsleder Thomas Lilloe.

– Det stilles strenge krav til denne type transport for å kunne utføre sikker håndtering av eksplosiv last. Det er nå lagt til rette for at sjåfører med fagbrev kan oppnå fagarbeiderlønn gjennom lokale forhandlinger, sier Lilloe.

(©NTB)