Kutter støtte til fredsorganisasjoner

Norge er ikke lenger en fredsnasjon, mener Norges Fredsråd, som viser til at regjeringen kutter all støtte til opplysningsarbeid for fred i Norge.

Illustrasjonsfoto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix 

Innenriks

– Midlene har vært helt nødvendige for å kunne drive informasjonsarbeid og bidra til å nyansere debatten rundt norsk utenriks-, forsvars- og sikkerhetspolitikk, sier fungerende leder Tuva Grimsgaard i Norges Fredsråd.

I fjor forsvant posten «Opplysningsarbeid for fred» fra Statsbudsjettet, men organisasjonene fikk likevel noe støtte.

– Takket være fredsprisen til Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen (ICAN) og Venstres innsats, fikk både Norges Fredsråd, Nei til atomvåpen og Norske leger mot atomvåpen sikret midler nok til å drive videre, om enn i en veldig redusert skala. Nå har regjeringen også fjernet disse pengene, og vi står ribbet tilbake, sier Grimsgaard.

– Vi bruker hundrevis av millioner på informasjonsarbeid om forsvaret, samtidig som regjeringen ikke ser seg tjent med at noen utfordrer den rådende forsvarspolitiske linjen og fjerner midlene til dem som bringer andre perspektiver på bordet. Dette er udemokratisk, sier Grimsgaard.

– Statsbudsjettet understreker at Norge ikke lenger er en fredsnasjon, sier hun.

(©NTB)