Skogbrannfaren fortsetter – og det er mer lyn i vente

Flere tusen lynnedslag midt i tørkeperioden førte torsdag til over 100 skogbranner i Sør-Norge. Regnet lar fortsatt vente på seg, og fredag kan det bli mer lyn.

Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix 

Innenriks

Det har vært mange, mange tusen lynnedslag i løpet av torsdag, ifølge vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Anne Solveig Andersen.

Kombinert med den store skogbrannfaren i omtrent hele Sør-Norge, har det ført til en rekke skogbranner. Til sammen ble det registrert over 100 skogbranner fordelt på Agder-fylkene, Telemark, Vestfold, Østfold, Buskerud, Hedmark, Oppland og Rogaland. Flere av dem som følge av lynnedslag.

– Det været vi har hatt nå, med stor og meget stor skogbrannfare og kraftig lynaktivitet, har ikke vært en gunstig kombinasjon, sier Andersen til NTB.

Og det blir ikke bedre i tiden framover, ifølge meteorologen. Det kan bli enkelte lokale regnbyger, men sannsynligvis vil ikke disse bli kraftige nok til at skogbrannfaren minker. Og fredag kan det bli nye lynnedslag.

– Det er ventet bygevær framover, og særlig fredag kan det bli gode sjanser for regn og torden flere steder. Det er skummelt når det er lynaktivitet i sammenheng med tørke, sier Andersen.

Også torsdag regnet det enkelte steder, men ikke nok til å gjøre noe med skogbrannfaren.

– Regnbygene har vært veldig lokale. De har kanskje hjulpet litt akkurat der det har regnet, men mange steder er det fremdeles veldig tørt, sier meteorologen.

Helst ville hun hatt et nedbørsfelt over hele landsdelen, noe som sannsynligvis ville vært upopulært blant dem som vil nyte sola og bade. Og det virker som det er denne gruppen som får viljen sin.

– Sommerværmessig er det fint framover, med høye temperaturer, sier Andersen.

(©NTB)