Søreide håper USA opprettholder Palestina-bistand

Forhandlingene om en tostatsløsning må gjenopptas, mener utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H). Hun håper USA fortsetter å yte bistand til palestinerne.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) reiser til Israel og Palestina søndag og mandag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix 

Innenriks

Lørdag var Søreide på vei til Israel og Palestina for et to dager langt besøk, som blant annet omfatter møter med Israels statsminister Benjamin Netanyahu og palestinernes president Mahmoud Abbas.

– Situasjonen i regionen blir stadig mer krevende. Kun en forhandlet tostatsløsning kan legge grunnlag for en varig fred mellom israelerne og palestinerne, sier Søreide.

Hun framholder at formålet med det norske engasjementet, så vel politisk som gjennom bistandsoverføringer, er å bidra til at tostatsløsningen blir realisert.

Til Trump

Fra Israel og Palestina reiser Søreide til Washington, der hun og statsminister Erna Solberg skal møte president Trump og utenriksminister Tillerson til samtaler i Det hvite hus.

– Jeg vil komme til USA med ferske inntrykk fra Midtøsten, sier Søreide til NTB. Hun mener det er oppløftende at Trump peker på at en tostatsløsning fremdeles har amerikansk støtte, samtidig som hun gjentar at USAs anerkjennelsen av Jerusalem som Israels hovedstad vil kunne føre partene lenger fra forhandlingsbordet.

Truslene om kutt i amerikansk bistand til palestinske myndigheter, kommenterer hun slik:

– Det gjenstår å se om de gjør alvor av å kutte. Også israelske myndigheter har sagt at dette ikke vil være en klok linje.

Selv mener Søreide den amerikanske bistanden bør opprettholdes.

– Det er mitt synspunkt, og det har lenge vært det norske synspunktet.

Bistandskutt

Det var under et møte i Sikkerhetsrådet denne uka at USAs FN-ambassadør Nikki Haley truet med å kutte landets bistand til palestinerne.

– Nå må palestinerne vise at de er villige til å komme tilbake til forhandlingsbordet. Per i dag kommer de ikke til bordet, men de ber om bistand. Vi kommer ikke til å gi dem det, sa hun.

President Donald Trump fulgte opp i en Twitter-melding onsdag og truet med det samme.

Følgene av en amerikansk bistandsstans vil bli store. USA har helt siden 1949 vært den største bidragsyteren til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) og bidrar også med annen bistand til de palestinske områdene.

Norge har de siste 25 årene ledet giverlandsgruppen for Palestina (AHLC), og regjeringen understreker at dette innebærer «en særlig forpliktelse til å bidra til å styrke den palestinske økonomien og sikre nødvendige giverbidrag».

Flere møter

Foruten å møte Netanyahu og Abbas skal Søreide i Israel ha samtaler med president Reuven Rivlin, forsvarsminister Avigdor Lieberman og minister for regionalt samarbeid Yitzhak Hanegbi. Hun skal også besøke minnesenteret for holocaust, Yad Vashem.

I Ramallah skal hun møte Abbas, statsminister Rami Hamdallah, finansminister Shukri Bishara og forhandlingsleder Saeb Erakat. På programmet står også et møte med generalmajor Kristin Lund, som leder FNs observatørkorps i Midtøsten, og biskop Munib Younan.

I Washington vil hun i tillegg til Trump og Tillerson møte forsvarsminister James Mattis, nasjonal sikkerhetsrådgiver H. R. McMaster samt representanter fra kongressen, blant andre Paul Ryan. Fredag skal hun til New York for møter med FNs generalsekretær før hun reiser videre til Vancouver for et toppmøte om situasjonen på Korea-halvøya.

(©NTB)