Opposisjonen mener regjeringen somler med gjeldsregister

Oslo (NTB): Opposisjonspolitikere på Stortinget mener regjeringen gjør for lite for å regulere markedet for forbrukslån. De ber om fortgang i arbeidet med et gjeldsregister.

Illustrasjonsfoto: Erlend Aas / NTB scanpix.  

Innenriks

I tre år har et gjeldsregister for kreditt- og forbrukslånskunder blitt diskutert. Samtidig har antallet inkassosaker fra forbrukslån økt med hele 30 prosent det siste året, ifølge Dagens Næringsliv.

– Regjeringen har i stor grad stått og sett på utviklingen og kommentert med bekymring. De har unnlatt å gjøre ting som er nødvendig, sier Torstein Tvedt Solberg (Ap) i finanskomiteen på Stortinget til avisen.

Sammen med KrF fremmet Arbeiderpartiet et forslag om gjeldsregister i komitébehandlingen av budsjettet i fjor høst, men dette ble nedstemt av regjeringspartiene. SV slutter seg også til kravet om et gjeldsregister.

– Et slikt register ville ha gjort det lettere å stoppe lån til mennesker som ikke har reell betalingsevne, sier finanspolitisk talsmann i partiet Snorre Valen.

Politisk rådgiver Ronny Røste (Frp) i Barne- og likestillingsdepartementet sier embetsverket jobber videre med gjeldsregisteret og vil få det på plass «så raskt som mulig». (©NTB)