Halve landet kan bli uten lokalradio

Oslo (NTB): I alt 17 av 37 norske lokalradiodistrikter står foreløpig uten en utbygger av DAB-nett. Dermed kan halve landet stå uten lokalradio når FM-nettet slukkes neste år, ifølge Vårt Land.

Neste år slukkes FM-nettet. Da kan mange nordmenn bli stående uten lokalradio. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix 

Innenriks

Avisen har snakket med flere som driver lokalradioer, og bekymringen er den samme for flere av dem: Geografiske begrensninger og økonomi gjør det lite sannsynlig at de vil få et fungerende DAB-nett i sitt distrikt.

– Her på Sunnmøre har det tatt lang tid å få god dekning på FM. Jeg tror ikke det er sannsynlig at det vil bygges ut et DAB-nett som kan konkurrere med det. Til det er en utbygging for dyr, sier daglig leder Ragnhild Kristine Vartdal Espelund i Radio Sunnmøre.

Lokalradioene blir å finne på FM-nettet også etter 2017. I fjor høst ble det bestemt at lokalradioene skal få leve videre på FM fram til 2021. De riksdekkende radioene flyttes over på DAB, mens lokalradioer utenfor de største byene får lov til å bli.

Leder for Radio Rjukan, Ole Jon Tveito, sier til Dagbladet at en DAB-sender koster 20 ganger så mye som en FM-sender og at de ikke har mulighet til å betale for det.

– Det er fint at vi kan fortsette å sende radio fram til 2021, men hvis alle lytterne forsvinner over til DAB i 2017, hjelper ikke det oss, sier Tveito. (©NTB)