Lisensandelene utgjør 44,56 prosent i Draugen og 12 prosent i Gjøa. Avtalen innebærer at Okea overtar operatørskapet for Draugen.

Draugen har driftsorganisasjon på Råket i Kristiansund, og det har vært knyttet stor spenning til hvem som kom til å kjøpe seg inn i lisensandelene. Ifølge pressemeldingen innebærer salget at Draugen-ansatte offshore og på land i Kristiansund og Stavanger nå går over til Okea. Avtalen skal bli gjennomført i siste kvartal 2018, forutsatt myndighetsgodkjennelse.

Gårdbrukeren og tidligere Senterpartiet-politiker Ola Borten Moe er en av gründerne bak Okea og er i dag selskapets kommersielle leder. Selskapet ble dannet i 2015, har hovedkontor i Trondheim og har gjort flere store kjøp. I fjor overtok Okea Totals andel av Gina Krog-feltet for 3 milliarder kroner.

Med kjøpet av Norske Shells virksomhet på Draugenog Gjøa beregner Okea at selskapets nettoressurser vil øke fra 11 til 53 millioner fat oljeekvivalenter.

– Vil forandre Okea

Draugenfeltet i Norskehavet har vært Norske Shells flaggskip gjennom de siste 25 årene. Okeas ambisjon er å utvide feltets levetid til ut i 2040-årene med mål om å tyne ut enda mer olje.

– Dette oppkjøpet vil forandre Okea, sier administrerende direktør Erik Haugane. Han peker blant annet på at Draugenfeltet er kjent for utmerkede reservoaregenskaper og operasjonell kapasitet.

– Dette vil ikke bare gi oss betydelig produksjon og kontantstrøm, men ytterligere operasjonell kapasitet og ressurser som vi kan bruke for å utnytte framtidige muligheter og verdiskapning, sier Haugane.

Administrerende direktør Rich Denny i Norske Shell betegner avtalen som et smart strategisk trekk for begge selskapene.

– Draugen har vært et svært viktig felt for Shell i Norge, og vi har tro på at det vil bli like viktig for Okea i deres utvikling som operatør på norsk sokkel, sier Denny.

Små og mellomstore prosjekter

Salget av lisensandelene innebærer at personell offshore og på land i Kristiansund og Stavanger går over til Okea. Avtalen forventes gjennomført i siste kvartal 2018, forutsatt at den godkjennes av norske myndigheter.

Okea har spesialisert seg på mindre og mellomstore utviklingsprosjekter på den norske kontinentalsokkelen, og selskapets forretningsmodell ble synliggjort av snuoperasjonen på det skandalerammede Yme-feltet. Selskapet er også inne som operatør på Grevlingfeltet.

Salgsavtalen er en del av Shells globale porteføljestrategi, men selskapets andre roller og ansvar i Norge berøres ikke. Fra før er Shell operatør for Ormen Lange og Knarr, teknisk tjenesteyter på Nyhamna, partner i Troll, Valemon og Kvitebjørn-feltene, samt partner i det norske fullskalaprosjektet for karbonfangst og lagring.

Linus Hauge/NTB

Meldinga om at Shell har lagt ut Draugen for salg har skapt usikkerhet hos de 130 ansatte ved Shells driftsorganisasjon for Ormen Lange og Draugen på Nordlandet i Kristiansund. Foto: Egil H. Torvik