LESERINNLEGG

Utsettelse av sykehuset på Hjelset – nye omkamper?

Med unntak av at prosjektet SNR blir ett år forsinket, så går altså resten etter planen ifølge Helle Jensen, prosjektdirektør for SNR i Sykehusbygg.

NY ANBUDSRUNDE: Slik er det planlagte akuttsjukehuset for Nordmøre og Romsdal på Hjelset. En utsettelse av dette betyr enda ett år med drift i ett av landets desidert dårligste sykehusbygg, Lundavang i Molde, skriver Terje Sundsbø i dette innlegget. Illustrasjon: Helse Møre og Romsdal 

Leserinnlegg

Jeg sitter likevel igjen med en følelse av at helseforetaket har gjort det litt vanskelig for seg selv. Foretaket står overfor en tilsynelatende uløselig situasjon der rammen er for liten i forhold til anbudene. Dagens anbydere kan neppe komme med nye anbud neste år, som er en milliard lavere enn de anbud de allerede har gitt, uten at de mister troverdighet. Og nye anbydere blir neppe fristet til å henge seg på en ny anbudsrunde, når de vet at konsekvensen av å by over rammen automatisk blir møtt med avvisning av direktør Remme som ikke har fullmakt til å akseptere høyere anbud enn rammen.


Sjukehuset kan bli utsett med eit år

Pristilbod for SNR er altfor høgt, skriv Helse MR.

 

Prosjektdirektør om SNR-utsettelse: - Vi ser ingen dramatikk

- Vi i byggebransjen vet at slike utsettelser kan skje, sier Helle Jensen i Sykehusbygg. Men hun forstår at det oppleves dramatisk for innbyggerne.

 

Onsdag vedtar trolig Helse MR-styret å avlyse konkurransen om å bygge nytt akuttsjukehus

Ellers går SNR etter plan: - Må gyve løs videre

Sjukehuset Nordmøre og Romsdal (SNR) består av mange delprosjekt. Ett blir avlyst og får ny start – de andre går som planlagt.


Hva man oppnår ved å avbryte anbudsprosessen og vente ett år på resultatene av en ny, er usikkert. Ingen synes være villige til å hevde at det gir lavere anbud. Det er jo et krav at alternative endringer ikke skal påvirke arealet, funksjonene og konseptet. I så fall må man lage ny konseptfaserapport, og det tar lenger enn ett år, med påfølgende nye runder av beslutninger.


Sjukehuset på Hjelset trolig utsatt et år

Høie: – Rokker ikke ved planen om å bygge SNR

Anbudskonkurransen for det nye sjukehuset på Hjelset blir trolig avlyst. Helseminister Bent Høie (H) mener planen om å bygge sjukehuset står stødig til tross for det.

 

Legetillitsvalgt: – En negativ overraskelse

– En utsettelse vil naturlig nok skape bekymring.


Det eneste sikre er at et nytt sykehus blir minst ett år forsinket. Det har en kostnad, i hvert fall hvis man mener at SNR er en lønnsom investering. Man får enda ett år med dobbel drift, og stadig større månedlige driftsunderskudd. Hvor store driftskredittlån trenger da HMR til slutt? Det medfører også i tillegg en kostnad overfor pasientene på Nordmøre og i Romsdal, i hvert fall om man skal tro på Orkidé og HMR sine begrunnelser for fellessykehus. Og ikke minst betyr det enda ett år med drift i ett av landets desidert dårligste sykehusbygg, Lundavang i Molde.


Areal og funksjoner i SNR krympes ikke

Helse MR-sjef Espen Remme forsikrer at arbeidet med nytt sjukehus på Hjelset går sin gang, tross utsettelse.

 

Styrelederen: - Har ikke annet valg

Styreleder Ingve Theodorsen i Helse Møre og Romsdal: - Slik jeg ser det nå har ikke styret annet valg enn å avlyse konkurransen.


Hvilke mirakler man håper skal skje neste år bør begrunnes tydeligere av helseforetaket. En ting er sikkert – omkampene kommer. Det er allerede foreslått å redusere bygget på Hjelset, ved å ta i bruk mer av det eksisterende bygget i Kristiansund. Og kommentarfeltene bobler over av engasjement hos motstanderne av SNR. Da dukker det også opp populistiske politikere, som med påskudd av å følge folkeviljen, henger seg på kravet om nye runder i sykehusstriden, i demokratiets navn. Det er en velkjent strategi hos enkelte «berømte» fylkespolitikere, for å sikre seg gjenvalg.

Terje Sundsbø, Molde

--------

Vil du skrive i På tråden? Legg inn ditt korte innlegg her!

Vil du skrive leserinnlegg? Skriv inn ditt innlegg her!

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt - Rbnetts nye meningsportal

Følg Nordvest Debatt på Twitter

Følg Nordvest Debatt på Facebook