Næringslivet i Molde vil at Høgskolen fusjonerer med NTNU. De argumenterer godt for dette, sist i et åpent brev fra styreleder i Molde Næringsforum Olav Gjerland i RB.  Er det da slik at ansatte i logistikkmiljøet ved Høgskolen ikke forstår sitt eget beste når de uttrykker sin skepsis til NTNU?

Det mange av oss er redd for at det da vil stå NTNU – Campus Molde over døren på Høgskolen, altså slik som i Gjøvik og Ålesund. Nå er dette mer enn tekst på et skilt. Jeg har erfaring fra slike satellitter fra University of Pittsburgh. Der moderinstitusjonen er et av USAs bedre universiteter hadde satellittene et klart B-stempel.  De drev med undervisning på lavere grad og de ansatte der hadde minimalt med forskningstid. Naturlig nok trakk alle flinke fagfolk til moderinstitusjonen i Pittsburgh. Tilsvarende, skulle jeg ta jobb på NTNU ville jeg selvfølgelig prioritere å jobbe i Trondheim.

Høgskolen i Molde, Ålesund og Gjøvik, kan over tid også risikere et B-stempel. I dag har vi alle studier på masternivå, noen har også doktorgradsstudier. Men så kommer kvalitetskravene. Klarer vi å nå det studentantallet som departementet krever? Dernest kommer effektivitetskravene. For å få budsjettdekning må en legge ned et studium. Legger NTNU da ned studiet i Molde med 20 studenter eller det i Trondheim med 25? For NTNU sentralt, og det er der makten ligger, vil det også være enklere å ta innsparingene ved satellittene. Ikke bare vil de ofte ha færre studenter, men samtidig kan en flytte bråk og misnøye bort fra moderinstitusjonen.

Dersom vi kunne skrive NTNU – Campus logistikk på skiltet ville det hele være annerledes. Jeg kan også tenke meg at Ålesund gjerne kunne tenke seg en Campus maritim. Problemet med NTNU er at det nok er ingen vilje til å flytte skipsmodelltanken og annet maritimt til Ålesund eller, for den sags skyld, alt med logistikk til Molde. NTNU har sterke logistikkmiljø i Trondheim i dag. I beste fall kan vi bli underlagt disse. Noen konsentrasjon på logistikk i Molde er utenkelig.

Derfor er styrets vedtak en ulykke for Høgskolen. Ikke bare er vedtaket vagt, ”ønsker å gå samlet”, ”NTNU som den mest aktuelle fusjonspartneren”, men en har ikke på noen måte forsøkt å begrunne vedtaket. Vi står nå i en situasjon der styret sier NTNU, mens store deler av fagmiljøet, inklusive rektor, viserektor for forskning og mange toneangivende fagfolk ved Høgskolen er svært skeptisk til slik fusjon.

Kombiner så dette med uttalelser fra rektor Bovim ved NTNU som nylig også har uttrykket sin skepsis. Han ”ser ikke på en fusjon med Høgskolen i Molde som en aktuell problemstilling” og sier at han ”undret seg noe over framstøtet fra HiM, som aldri meldte sin interesse da NTNU sonderte terrenget i 2014”. I tillegg krever han ”et tydelig og godt fundert faglig ønske om det både fra fagmiljøene i Molde og i Trondheim”.  Jeg kan ikke se at det eksisterer et slikt ønske fra fagmiljøet i logistikk. Dette har også en praktisk side. Fusjonsforhandlinger er krevende, spesielt for de faglige ansatte som skal delta. Jeg skulle tro at styret vil ha problemer med å finne motiverte kandidater til denne jobben.

Slik jeg ser det har styret gjort det mange studenter gjør, å gå opp til eksamen uten å ha satt seg inn i pensum. Den eneste løsningen nå er at vi setter oss ned og utreder de alternativene vi har. Det er ikke så vanskelig. Hva har vi å vinne på å fusjonere med denne institusjonen, hva har vi å tape, hva er sannsynligheten for at vi får en vellykket fusjon? Etter det får vi ta et seminar i Geiranger med styret, alle ansatte og noen glass rødvin for å se om vi klarer å komme fram til enighet. Kanskje kan vi da finne en fusjonspartner som lar oss skrive Campus logistikk på skiltet.

Kai A. Olsen, professor i informatikk, Høgskolen i Molde og Universitetet i Bergen

---

Vil du skrive i På tråden? Legg inn ditt korte innlegg her!

Vil du skrive leserinnlegg? Skriv inn ditt innlegg her!

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt - Rbnetts nye meningsportal

Følg Nordvest Debatt på Twitter

Følg Nordvest Debatt på Facebook