Det går mot slutten av et meget turbulent år for mange barn og familier i Nordmøre og Romsdal, og ikke minst for oss helsepersonell som jobber på barneavdelingen i Kristiansund og barnepoliklinikken i Molde. Det ser ikke ut at neste år vil bringe fred og ro til syke barn og deres familier heller.

Les flere meninger her!

Med stor undring leste jeg klinikksjefens uttalelse «Romsdals barn skal til Ålesund» i RB den 12. desember og føler behov for en oppklaring ovenfor våre små pasienter og deres familier i Romsdal. Barneavdeling i Kristiansund er fullåpen og fullt bemannet på hverdager. Den ble «halvåpnet» i helgene etter februar 2015, men som før stengt hele sommeren og påsken. Halvåpning betyr at barneavdelingen på helg får kun to sykepleiere på dagvakt i stedet for tre, noe som gjør at avdeling ikke kan ta imot like mange barn som før, selv om barnelege er i vakt og har kapasitet til å hjelpe flere.

Alle barn i Romsdal har mye kortere reisetid til barneavdelingen i Kristiansund, og de aller fleste kronisk syke barn i Romsdal har sin oppfølgning i Kristiansund. Der møter de leger som kjenner dem godt, og gir høykompetent tilbud mye nærmere hjemme. Det er utrolig trist at verken foretaket eller klinikkledelse i Ålesund verdsetter dette faktum. Barneavdeling i Kristiansund trenger ingen avlastning. Den trenger kun noe flere ressurser på helg. Klinikksjefen informerer at «foretaket har gjort endringer i opptaksområdet» og at alle barn fra Romsdal skal innlegges i Ålesund. «Når det gjelder barn fra Eide, så er foretaket fleksibelt», og de kan like gjerne bli innlagt i Kristiansund, mener klinikksjefen.

I tiden rett før jul og nyttår, som er høytider med svært få ferjeavganger fra Molde, vil jeg minne alle foreldre til syke barn i Romsdal om deres rett til fritt sykehusvalg. Foretaket har ingen myndighet til å pålegge dere å reise til Ålesund eller nekte dere å bli innlagt i Kristiansund – hvis dere ønsker. Barneavdelingen i Kristiansund tar imot både barn fra Romsdal og barn fra Nordmøre på lik linje. Legevaktleger er velkomne til å legge inn barn hos oss like gjerne på hverdager som på helg. Vi tar imot alle barn på hverdager. På helg tar vi dem imot så lenge vi har plasser. Hvis vi ikke har plass, så ber vi legevaktlege å melde barnet til Ålesund. Barneavdelingen i Kristiansund har forresten åpent hele jula og nyttår.

Samtidig vil jeg be alle være på vakt for en bevisst nedbygging av kompetansen og tilbud for syke barn i Nordmøre og Romsdal. Jeg setter et stort spørsmålstegn ved klinikksjefens betegnelse om et «differensiert tilbud» og hva han legger i dette. Når det gjelder hjelp til syke barn, så har vi behov for klar tale om at dette vil bli sikret ved det nye sykehuset gjennom en fullverdig og døgnåpen barneavdeling på Hjelset og barnelege i vakt hele døgnet. Alt annet ville være svikt mot våre barn og deres familier!